Aigua
"Aigua és vida" reivindica la gestió pública a l’Àrea Metropolitana de Barcelona arran de la sentència del TSJC

"Aigua és vida" reivindica la gestió pública a l’Àrea Metropolitana de Barcelona arran de la sentència del TSJC

17/03/2016 Territori

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul·la l’empresa mixta que gestiona el subministrament d’aigua als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L’empresa mixta, formada en un 70% per Aigües de Barcelona (Agbar), un 15% per l'ÀMB i un 15% per Criteria, es va crear el novembre del 2012 per regularitzar la situació d'Aigües de Barcelona. Des de feia més de 150 anys, l’empresa Aigües de Barcelona (Agbar) operava sense tenir la concessió el servei i l’equip de govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona va decidir fa quatre anys adjudicar a dit la concessió. Però, segons el Tribunal, tant la creació de l'empresa com la posterior adjudicació del servei, feta per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, es va fer sense publicitat i sense concurs públic.

La Plataforma Aigua és Vida havia presentat una querella denunciant el model d’empresa mixta per la falta de concurrència, de títols concessionals i la valoració a la baixa dels actius, un procediment també qüestionat per l’Oficina Antifrau.

Malgrat que l'empresa mixta ja ha anunciat que recorrerà davant el Tribunal Suprem, des de la plataforma d’entitats ecologistes, veïnals i sindicals Aigua és vida es reivindica apostar per la gestió pública del servei d’aigua municipal a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El portaveu d’Aigua és vida, Quim Pérez, ha demanat que Aigües de Barcelona passi a mans públiques i ha reclamat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que es posicioni clarament en contra de recórrer la sentència al Suprem. Des d’Aigua és vida es reivindica la conversió de l’empresa mixta en pública obrint el debat de les noves formes de participació i control ciutadà que garanteixi la bona gestió i que sense cap dubte suposaran grans beneficis per a la ciutadania.