#83ANYSNORMES
Escola Valenciana commemora els 83 anys de les Normes de Castelló amb la plataforma Castelló per la llengua

Ahir es va commemorar el 83 l’aniversari de l’adopció de les Normes de Castelló, les regles d’ortografia unitàries per al País Valencià que signaren en 1932 entitats i personalitats del món de la cultura i la política

13/12/2015 Llengua

Sota el lema 'Trau la llengua! El valencià, cosa de totes i tots', Castelló per la llengua ha portat a terme una agenda d'actes commemoratius dels 83 anys de les Normes de Castelló que han culminat avui amb una jornada lúdica i reivindicativa. Una fira d'entitats a la Plaça Santa Clara ha encetat les activitats d'homenatge que s'han succeït amb jocs d'animació infantil, tallers, dinar i l'actuació de Toni de l'Hostal. Més tard, a les 18 hores, ha tingut lloc la tradicional manifestació que ha arrancat de la Plaça de la Independència. L'aniversari de les Normes de Castelló ha conclós amb un concert de música en valencià a la Pèrgola amb les actuacions de Talps, Orgull de Classe i El Diluvi.

Per al president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, aquest acte suposa «un element clau per a reivindicar l'autoestima d'un poble agermanat per compartir el valencià, independentment de quina siga la seua llengua primerenca». En aquest sentit, Moreno ha comentat que «les valencianes i els valencians convidem tothom a la nostra llengua, volem que el valencià siga llengua d'ús habitual a tots els àmbits i que siga eina de cohesió social com a qualsevol país amb un idioma normalitzat.» El president ha aprofitat aquesta data tan significativa per a posar en valor el treball dels gramàtics, lingüistes, periodistes, escriptors «que, malgrat la diversitat ideològica, van consensuar i establir l'any 1932 les bases de la normativa moderna amb la ratificació de les 34 regles que conformen les Normes de Castelló» i que, gràcies a les quals, «tenim el registre estàndard que enforteix la nostra llengua.»

El lema

«'Trau la llengua! El valencià, cosa de totes i tots', és una invitació a tots els castellonencs i castellonenques -i per extensió a les valencianes i valencians- a parlar el valencià, sense vergonya», segons ha manifestat el portaveu de Castelló per la llengua i tècnic d'Escola Valenciana, Toni Vizcarro, que ha afegit que «perquè el valencià recupere espais cal que totes i tots, vinguem d'on vinguem i parlem la llengua que parlem, l'assumim com a cosa pròpia i aportem el nostre granet d'arena per a augmentar-ne l'ús».

Les Normes de Castelló, BIC Immaterial

En un altre ordre de coses, l'entitat cívica s'ha mostrat a favor del govern valencià de declarar les Normes de Castelló Bé d'Interés Cultural Immaterial, atés que «són l'eix amb el qual es regeix la comunitat científica, la màxima autoritat en matèria de llengua i, amb aquesta iniciativa, es posa l'accent en la unitat de la llengua i invalida amb major rotunditat els secessionistes», ha declarat Vicent Moreno.

D'altra banda, Escola Valenciana ha agraït a l'Ajuntament de Castelló que haja obert les portes del Consistori als membres de l'entitat cívica per a celebrar la junta ordinària corresponent al mes de desembre.