Divendres dia 30 a les 19,30h del vespre es presentarà el nou llibre de Jordi Martí Font é a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font. Eduard Laguens i Marta Minguella presentaran el llibre En aquesta gran època... les paraules són punys, publicat per Edicions del 1979. Hi sou totes i tots convidats. L'acte està organitzat pel Casal Sageta de Foc, Deixem de ser una illa-CGT i l'Ateneu Llibertari Alomà.
L'obra
“En aquesta gran època... les paraules són punys” és un text reflexiu i fragmentari sobre la dominació que s'exerceix a través del llenguatge i les possibilitats de subversió que davant d'aquesta dominació tenim.
L'autor parteix d'una estructura volgudament fragmentària a partir de la qual construeix un fresc sobre dominats i dominadors, sobre les paraules del poder i les de la resistència, sobre els continguts i els continents, sobre els significats i els significants... per demostrar que les paraules i el llenguatge, en principi neutres, sempre tenen amos. En la lluita per l'hegemonia, el llenguatge és central.
El llibre s'organitza en tres capítols de llargada molt diferent. El primer,, breu, “Un de tres”, inclou tres reflexions breus sobre l'adequació dels significats a les paraules que els contenen a partir de tres dels fets que van desencadenar la reflexió lingüística en l'autor.
El segon és un recorregut cronològic i personal per molt diversos autors i autores que han reflexionat sobre el llenguatge, sobre la seva adequació a la descripció de la realitat, sobre l'arbitrarietat dels seus significats, sobre qui dóna sentit a les paraules, sobre com ho fa, sobre com es pot desmuntar la dominació... Jordi Martí Font hi parla de Plató, Aristòtil, Habeas Corpus, Tàcit, Montaigne, Saussure, Maragall, Karl Kraus (de qui manlleva el títol del seu article “En aquesta gran època” per donar títol al llibre), Wittgenstein, Brecht, Orwell, Anna Akhmàtova, Hannah Arendt i molts altres.
El tercer capítol és el més extens i s'hi recullen definicions o redefinicions de paraules reapropiades com si es tractés d'un diccionari en què cada un dels mots és definit a partir d'un text de tipologia diversa. Així, les definicions es fan a partir de poemes, petites obres de teatre, diàlegs, proses poètiques, articles periodístiques, petites narracions...
L'autor
Jordi Martí Font és doctor en Filologia Catalana per la URV (2015) també és Màster en Tendències Actuals de l'Estudi de la Literatura (2004) i Màster en Estudis Superiors de en Llengua, Literatura i Cultura Catalanes (2013) per la mateixa universitat. Treballa, des de fa més de deu anys, en l'Ensenyament Secundari públic i ha fet classes de Llengua i Literatura Catalana i Castellana, Llatí i Arts Escèniques. Ha treballat com a home de fer feines, cuidador, manobre i pagès; i com a corrector lingüístic i periodista durant 15 anys. La seva tesi doctoral porta per títol “Josep Llunas, la literatura obrerista i la construcció de l'anarquia en català” i manté el blog Prendre la paraula (http://blocs.mesvilaweb.cat/jordimartif69/)
També és cantant i guitarra del grup Llunàtics, amb qui ha publicat dos discos, ha fet programes de ràdio a Ràdio Falset i Tarragona Ràdio i com a comentarista participa actualment a Ràdio Terra. Ha publicat els seus articles en més de setanta capçaleres de paper i digitals, ha coordinat la revista Catalunya de la CGT de Catalunya. És membre de la Secció Sindical de la CGT de Tarragona Deixa de ser una illa-CGT. És membre de la CUP de Tarragona i actualment és regidor a l'Ajuntament tarragoní per aquesta formació.
L'autor ha recollit els seus articles en els llibres Ni Nadal ni Setmana Santa. El Camp: deu anys d'opinió crítica (2008) i Visions perifèriques de combat (2012), i ha participat en nombrosos llibres col·lectius com la reedició d' Anarquisme i alliberament nacional (2007), Infectació (2007), Jo sóc aquell que em dic Gerard” (2010), Per què volem un estat propi (2012), Mecanismes de porositat (2012) o Hasta luego, Pablo (2015), així com en diversos edicions dels aplecs de poetes La Nit de la poesia a Tarragona o Bouesia.