La CUP de Blanes ha celebrat aquest divendres, a la sala de plens, un acte on ha exposat la seva proposta municipal de participació ciutadana, l’eix vertebrador del programa polític de la formació. Sota el lema “A Blanes cap els pressupostos participatius, el poble decideix” l’acte ha comptat amb el suport de Joan Bou, economista i exregidor de Santa Cristina d’Aro, conegut per haver impulsat el pressupost participatiu en aquest municipi.
L’acte s’ha iniciat amb una presentació per part de Jaume Pujadas, cap de llista de la formació, que ha introduït els principals aspectes de la proposta de de la CUP de Blanes en l’àmbit de la participació ciutadana. Pujadas ha exposat la feina que la candidatura ha dut a terme al llarg d’aquesta darrera legislatura, tot i que el 2011 va quedar-se a les portes d’obtenir representació al consistori blanenc. En aquest sentit s’ ha posat èmfasi en algunes propostes que la CUP ha portat al ple municipal, com ara la celebració de la primera audiència pública de la història de Blanes, sobre els comptes municipals, la modificació del ROM per garantir la participació ciutadana en els plens municipals o l’impuls d’un pla de participació ciutadana, aquest darrer frustrat per mancat de voluntat del consistori.
A continuació, Joan Bou ha exposat l’experiència de pressupost participatiu de Santa Cristina d’Aro, tot detallant els passos que van seguir en aquest municipi per tal de fer possible que la ciutadania debatés i decidís com destinar els recursos econòmics de l’Ajuntament. Al llarg de la seva exposició Bou ha recalcat que “l’objectiu de la democràcia participativa és retornar el poder al poble i transformar la societat”.
Participació ciutadana per transformar i cohesionar Blanes
En la part final de l’acte, els membres de la CUP de Blanes han exposat detalladament les principals propostes de la CUP en matèria de participació ciutadana. En aquest sentit Frederic Tort, número tres de la candidatura, ha posat sobre la taula la necessitat d’invertir la lògica actual en la manera de fer política vers la ciutadania tot afirmant que “cal proposar des d’ara mateix un model clar i global de participació ciutadana. No volem otorgar als blanencs i blanenques petites parcel·les o aspectes on participar sinó que proposem un model per decidir-ho tot”. A continuació, es van detallar les principals eines que, segons la CUP, caldria desenvolupar per avançar cap a un model de democràcia real, tot citant com a exemples la modificació d’alguns reglaments per incrementar la participació ciutadana en els plens municipals, la dotació d’un pla director de participació ciutadana elaborat de manera participativa i sobretot posar les bases del pressupost participatiu.
Precisament la proposta del pressupost participatiu per Blanes fou la que va tancar l’acte. Jordi Lloveras, militant de la CUP i número vuit de la llista, va desgranar els principals elements de la proposta tot posant sobre la taula la necessitat d’engegar urgentment l’engranatge del pressupost participatiu a Blanes. Lloveras va insistir en la implicació de tots els sectors locals, àmbits associatius, dels ciutadans a títol individual i sobretot també de l’àmbit educatiu. La proposta de la CUP contempla també la necessitat que la ratificació de la proposta de pressupost municipal que, previ al seu debat i aprovació per part del ple municipal, es faci mitjançant una consulta popular, una eina que segons Lloveras “mai s’ha fet servir a Blanes, per manca de voluntat política de tots els grups municipals que han passat pel consistori”.