Internet
Girona acull la Catosfera, el punt de trobada de la Internet catalana

“Internet, Estructura d'Estat” és el leit motiv de les jornades a l’entorn del qual hi haurà debats sobre turisme, cultura, legalitat, comunicació, vídeojocs o projecció internacional, entre d’altres.

11/03/2015 Comunicació

"Internet, Estructura d'Estat". Aquest és el fil conductor de la Catosfera 2015, la trobada anual dels gurus catalans de la xarxa que enguany se celebrarà per primera vegada a Girona entre el 20 i el 28 de març.

Des de la seva aparició a meitat dels 90, Internet no ha parat de créixer i evolucionar arreu del planeta. A Catalunya, no només no n'ha estat una excepció, sinó que ha resultat una eina especialment útil i eficaç per posicionar el nostre país a escala mundial. La Catosfera 2015, que enguany trasllada el seu escenari des de Granollers a Girona, centrarà el debat en analitzar el paper d’Internet com a estructura d’estat en el marc de la cultura, el turisme, la comunicació, la projecció internacional, la legalitat o els vídeojocs, entre d’altres sectors. 

Per fer-ho, el programa proposa dues jornades de debats en profunditat -20 i 21 de març- que tindran lloc a l’Auditori del Centre Cultural La Mercè, i una setmana amb prop d’una desena d’activitats complementàries, totes elles gratuïtes, a diferents espais de la capital gironina. Pel que fa als protagonistes d’aquesta edició destaquen, entre d’altres noms, Albert Castellón –Moritz i Parlem–, Pep Salazar –Mobile World Capital–, Imma Tubella –UOC–, Gina Tost –Generació Digital–, David Darnés –Ubisoft–, Benjamí Villoslada–Menéame–, Carlos Sánchez Almedia –Bufet Almeida–,Bernat Dedéu –filòsof–, Miquel Curanta –Tr3sc– o Francesc Bellmunt –cercle de Cultura–.

Segons SoftCatalà, la llengua catalana es troba entre les 20 primeres del món pel que fa al nombre de pàgines web per parlant, mentre que per nombre de parlants ocuparíem la posició 88 del planeta, segons un estudi de la Generalitat de Catalunya. El domini .CAT és el primer domini genèric que s'atorga a una comunitat lingüística i cultural. El català va ser la segona llengua d'ús a la Viquipèdia, n'és la dissetena en nombre d'articles i sis dels deu webs amb més audiència d'Internet tenen el català com a llengua d'ús. Existeixen prop de deu milions de catalanoparlants i, tot i així, el català està considerada la vuitena llengua del món en entrada a Internet. “Una finestra que ens ha permès sortir al món i donar-nos a conèixer, crear projectes universals, empreses de referència i donar cabuda a les seus d'algunes de les principals empreses tecnològiques del món”, destaca Joan Camp, director de la Catosfera. I afegeix: “Internet està sent una de les principals estructures d'estat, i apostar-hi és un dels nostres punts forts”.

Jornades Centrals

Les jornades centrals de la Catosfera tindran lloc divendres 20 i dissabte 21 de març a l’Auditori del Centre Cultural La Mercè. L’acte inaugural de divendres a la tarda correrà a càrrec del secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont i el director de la Catosfera, Joan Camp. Posteriorment, la taula encarregada de donar el tret de sortida a la Catosfera 2015 comptarà amb Albert Castellón, conseller estratègic de Moritz i cap de màrqueting de Parlem, Pep Salazar, director del Mobile World Centre de Barcelona, Imma Tubella, catedràtica de comunicació de la UOC i Saül Gordillo, cap de continguts digitals d’El Periódico de Catalunya. Ells seran els encarregats de centrar el debat entorn la Internet catalana com a estructura d’Estat. 

L’endemà, dissabte 21 de març, serà el torn dels protagonistes de la xarxa catalana que, sota el paraigües de 6 taules de debat -cadascuna d’una hora de durada- exposaran els seus punts de vista i visió a l’entorn de la Internet catalana. 

Durant el matí serà el moment per debatre sobre el domini .CAT, la legalitat a la xarxa, o l’estat de la indústria del vídeojoc a casa i l’aposta de Catalunya per ser capdavantera en aquest sector. A la tarda, la Catosfera centrarà la seva atenció en el sector turístic i el seu desenvolupament i canvi de models de consum arran d’Internet, la cultura i les possibilitats que li ofereixen les noves tecnologies o la comunicació i els nous formats de periodisme sorgits amb d’Internet. Tant divendres com dissabte es podrà visitar també gratuïtament al Centre Cultural La Mercè l’exposició “El Procés” en 10 imatges d’èxit, dins i fora de la xarxa”, del dissenyador gràfic i il·lustrador Jordi Calvís. A més, durant aquests dos dies l’empresa 3D PrintCat farà una mostra d’impressions 3D amb la GIBOX, la primera impressora 3D dissenyada i fabricada a Girona. Totes les taules programades aquests dos dies podran seguir-se per ‘streaming’ a través del web de la Catosfera o mitjançant Twitter amb l’etiqueta #catosfera. 

Activitats complementàries

Entre el 23 i el 28 de març la Catosfera ha programat prop d’una desena d’activitats a diferents espais de Girona –Universitat de Girona, Museu del Cinema, Centre Cívic Barri Bell, Centre Cultural La Mercè, Biblioteca Carles Rahola, entre d’altres-. 

Dilluns 23 de març, la facultat d’Educació i Psicologia de la UdG acollirà una xerrada sobre ensenyament i Internet en què Mobile World Capitalpresentarà el seu projecte mSchools, un programa educatiu pioner al nostre país i destinat a que els alumnes de Catalunya treballin a l’aula amb tecnologia mòbil. 

Dimarts 24 de març serà el torn de la FOCIR, la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes que presentaran el llibre “El Reconeixement internacional del .cat” al Centre Cultural La Mercè. 

La tarda de dimecres 25 de març les noves formes de consum audiovisual a la xarxa centraran una xerrada al Museu del Cinema de Girona que comptarà amb la presència del director de cinema Francesc Bellmunt i el director de relacions públiques de Wuaki.tv, Jordi Torrent. 

Dijous 26 serà el torn de la música amb l’emisora on-line Scanner FM que parlarà d’Internet com a gran altaveu musical i l’evolució de la ràdio, juntament amb en Jan Riera d’Els Catarres i Robert Garcia de la discogràfica Música Global. Divendres 27 el diari Ara presentarà a la Biblioteca Rahola l’exposició“Portades de l’Ara. Quatre anys de periodisme creatiu”.

I per acabar, dissabte 28 de març la Catosfera clourà la seva primer edició a la ciutat de Girona amb 3 activitats participatives al voltant de la xarxa. Untaller de traducció de programari lliure a càrrec de SoftCatalà, una cryptoparty –taller en què s’explica com instal·lar, configurar i fer servir les eines bàsiques per a navegar i usar Internet de manera responsable- organitzada per ISOC-Cat i una viquimarató organitzada per Amical Viquipèdia amb l’objectiu d’ampliar i completar les biografies dels personatges del llibre Sobirania.cat del periodista Saül Gordillo. 

Totes les activitats del programa de la Catosfera són gratuïtes. Per assistir-hi cal inscriure’s prèviament a la web de la Catosfera.