Llengua
Campanya per denunciar el setge al català a la Franja

"Participeu-hi! Adheriu-vos-hi a estimoelcatala.cat i contribuïu que la reivindicació pel català a la Franja arribi a Europa!"

10/03/2015 Llengua

La Plataforma per la Llengua ha engegat una nova campanya que té com a objectiu denunciar la situació del català a la Franja. La campanya consisteix en la simulació d'un joc on-line a través del web estimoelcatala.cat. En realitat, el joc és una acció de sensibilització amb la qual l'entitat pretén aconseguir adhesions per portar la problemàtica a Europa, tenint en compte els repetits intents dels governs espanyol i aragonès per aniquilar el català a la zona.

El LAPAO (Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental) no existeix, és una denominació creada artificialment per al català pel Govern d'Aragó amb l'objectiu gens dissimulat d'anorrear la nostra llengua a la Franja. La problemàtica va més enllà d'una simple anècdota relacionada amb la denominació de la llengua. Ben al contrari, el LAPAO és el primer pas per anorrear el català d'aquest territori, i ja han començat a fer-se públics casos d'escoles de la zona que s'han queixat que el Govern aragonès de Luisa Fernández Rudi està substituint progressivament el LAPAO pel català en els currículums escolars. L'objectiu és clar: dividir, segregar i esborrar de l'imaginari col·lectiu cap rastre de català, en la línia d'altres polítiques equiparables que els governs del Partit Popular estan aplicant en els diversos territoris de parla catalana.

Des de la Plataforma per la Llengua volem denunciar aquesta surrealista situació. A partir d'avui, al web estimoelcatala.cat s'ha engegat aquesta campanya que, amb un to irònic, vol denunciar l'absurd de la invenció d'aquesta nova llengua. Els usuaris que accedeixin a aquest web hauran de respondre una pregunta (n'hi ha diverses que apareixen aleatòriament) traduint una paraula del català al LAPAO. Òbviament, la resposta correcta serà la mateixa paraula idèntica, i a les persones que participen en la campanya se'ls aprofita per explicar-los la situació del català a la Franja i se'ls demana la seva adhesió a un manifest. L'objectiu és fer arribar aquest manifest al Parlament Europeu amb l'ajut de diversos europarlamentaris catalans i organitzar properament un acte a la seu d'aquest organisme a Estrasburg amb representants de les entitats de la zona per tal d'evidenciar el setge que està experimentant la nostra llengua en aquest territori.