Aquest cap de setmana comença a Arles de Tec (Vallespir) la Festa de l'Ós, a continuació pobles der la comarca com Prats de Molló i Llorens de Cerdans, prenen el relleu, així com altres indrets de la geografia catalana. Segons festes.org, la tradició és ben viva en diferents municipis dels Pirineus, Andorra i la Catalunya Nord.
Precisament aquests tres pobles nord-catalans es van unir l'any passat per demanar el reconeixement de l'Unesco l'inscripció de la Festa la llista del Patrimoni Immaterial de l'Humanitat.
L’exposició "Festes de l’ós dels Països Catalans"
L’ós és al centre del patrimoni immaterial de l’Alt Vallespir. Celebrada encara a tres pobles, aquesta festa s’ha convertit en un factor d’identitat del territori i dels seus habitants. Els estudis sobre aquest tema són nombrosos i actualment s’estan renovant. És dins d’aquest context on es troba aquesta exposició, organitzada conjuntament per l’associació Costumari de Catalunya Nord i l’Associació per la Recuperació de la Història Local del segle xx de la Mata, en estreta col·laboració amb els municipis d’Arles, Prats de Molló, Sant Llorenç de Cerdans i la Mata.
El projecte Festes de l’ós dels Països Catalans va néixer l’any 2014, quan es van iniciar els contactes entre dos pobles: la Mata (els Ports) i Prats de Molló (Vallespir), dos pobles de cultura catalana que celebren, cadascun a la seva manera i a 450 quilòmetres de distància, la festa de l’ós.
D’aquells intercanvis va sorgir la idea de recopilar informació de les festes de l’ós, tant de les existents com de les desaparegudes, en el conjunt dels Països Catalans i els seus territoris limítrofs. L’objectiu era conèixer-les i entendre-les millor, i les recerques i els estudis van ser conduïts per Kassim Carceller i Esteban i Oriol Lluís Gual, els comissaris de l’exposició.
L’inventari final ha resultat ser més gran del que s’esperava inicialment; s’han documentat més d’una quarantena de municipis on s’ha celebrat la festa de l’ós. D’entre ells, n’hi ha set que a dia d’avui encara la mantenen.
El resultat d’aquest treball inèdit es presenta en l’exposició documental titulada «Festes de l’ós dels Països Catalans». A través dels 35 panells que formen l’exposició, el visitant podrà descobrir una multitud de documents, fotos, gravats i dibuixos, així com també un gran nombre de descripcions que han elaborat especialistes del tema. L’exposició posa de relleu la pluralitat dels jocs d’óssos als Països Catalans (sempre compresos dins d’un conjunt de creences de la cultura popular) i repassa llur història des del segle xv fins avui dia. De la mà de l’aspecte històric, es dóna a conèixer el fenomen festiu actual des del punt de vista dels actors que la componen.
L’associació Costumari de Catalunya Nord, curosa d’estudiar i de valoritzar el patrimoni cultural i festiu d’aquest territori, es complau de promoure per l’Alt Vallespir aquesta exposició durant el període carnavalesc de febrer de 2015 i confia que oferirà a cada visitant una nova visió d’aquestes festes de l’ós i llur realitat dins l’espai català, així com la diversitat, l’antiguitat i la fragilitat d’aquestes festes. (Centre de Recerca i Difusió del Patrimoni etnològic i la memòria històrica -CARRUTXA-)
Programa
Arles (del 20 al 30 de gener)
Divendres 30 de gener
19.30 h: Inauguració i visita de l’exposició «Festes de l’ós als Països Catalans» seguida d’un aperitiu.
Dissabte 31 de gener
11 h.: A la Mediateca Joan Soler d’Arles: visita comentada en català de l’exposició «Festes de l’ós als Països Catalans».
L’exposició es podrà veure a la mediateca Joan Soler d’Arles en els seus horaris d’obertura: dimarts, dijous i divendres: 14 h-18 h; dimecres: 10 h-12 h i 14 h-18 h; dilluns: tancat.
Prats de Molló (del 3 al 10 de febrer)
Dissabte 7 de febrer
17.15 h: Al cinema: conferència en francès «Festes de l’ós dels Països Catalans».
18.30 h. A l’Ajuntament: presentació de l’exposició i un aperitiu.
Sant Llorenç de Cerdans (del 11 al 23 de febrer)
Dimecres 11 de febrer
18.00 h. Al cinema: conferència en francès «Festes de l’ós dels Països Catalans» seguida de la presentació de l’exposició.
Creença Popular
En relació a la Festa de l'ós, Festes.org apunta, "a una creença popular associada al 2 de febrer, també molt estesa a les zones muntanyoses del continent europeu, és que pels volts d’aquesta data els óssos del Pirineu es comencen a despertar de la seva hibernació. Hom creu que aquest dia l’ós es desperta i surt de la cova i que, en funció del temps que faci a fora, es despertarà del tot o bé tornarà a dormir, en una metàfora del que succeeix a nivell meteorològic. Aquesta creença ha generat en moltes poblacions catalanes una manifestació festiva anomenada Festa de l'Ós, Ball de l’Ós, Cacera de l'Ós o Ball de l'Óssa en què un grup de personatges simulen empaitar, capturar, i finalment "afaitar" un ós que entra al poble i fa tot tipus de malifetes".