Dissabte 13 de desembre, Castelló de la Plana bullirà d'activitat per a reivindicar "el respecte als nostres drets lingüístics, per proclamar als quatre vents que no renunciarem a viure plenament en valencià". Els actes estan organitzats per la plataforma Castelló per la Llengua, que agrupa diverses entitats, organitzacions polítiques i sindicals.
Els actes començaran de bon dematí amb una excursió per les muntanyes de la Plana, seguida d'una fira d'entitats (amb paradetes de col·lectius, tallers i animació infantil, contacontes i actuació de Trobadorets) i un dinar de germanor amb l'actuació de la rondalla Primer de Maig. La jornada es clourà amb la manifestació, sota el lema "Volem viure en valencià!" com a acte central i música i gresca al Casal Popular.
Història
El 21 de desembre de 1932 personalitats del món de la cultura i de la política valencianista s'aplegaven a Castelló de la Plana, convocats per la Societat Castellonenca de Cultura, per donar suport a les «Normes ortogràfiques de Castelló», que suposaven l'assumpció, amb lleus adaptacions, de la normativa ortogràfica de l'Institut d'Estudis Catalans. L'objectiu d'aquest acord, a banda d'acabar amb el desgavell ortogràfic preexistent, era eminentment polític: es partia de la convicció que sense una llengua normalitzada era impossible fer arrelar un projecte de país creïble.
En consonància amb aquest fet, les Normes no només s'han vindicat com a símbol de la unitat de la llengua que compartim els qui vivim a banda i banda del riu Sénia: també han esdevingut emblema de l'aposta ferma i decidida per la normalitat de la llengua i la dignificació del poble que la parla. I com cada any, la societat castellonenca en recupera la memòria i n'assumeix el testimoni tot impulsant actes de defensa de la llengua en commemoració de les Normes.