Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió (TTIP)
15/11/2014 Hemeroteca
Jordi Navarro Jordi Navarro
L'Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió, conegut per l'acrònim en anglès TTIP és un tractat que s'està negociant actualment entre els EUA i la UE per a augmentar el comerç i la inversió entre aquests dos agents. El Congrés espanyol, en sessió celebrada el 6 de maig de 2014, va donar suport les negociacions per a tirar endavant el tractat, amb el suport del PP, PSOE, CiU i UPyD. Es tracta d'un acord que presenta grans interrogants, que pot tenir grans conseqüències per a la nostra societat, i que s'està tramitant amb un enorme secretisme. 
Dilluns passat, al ple del novembre, els grups municipals d'ICV-EUiA i la CUP a l'Ajuntament de Girona van presentar una moció per rebutjar tractat i la forma opaca en què aquest s'està negociant i debatent. Al text es reclamava que la ciutadania estigui informada i pugui decidir sobre aquest tractat, que tindrà greus conseqüències ambientals, laborals, socials i econòmiques atès que afavorirà la creixent liberalització econòmica, i que siguin gabinets privats al marge de la democràcia els qui resolguin conflictes entre empreses i administracions. La legislació laboral es regirà per rígides normes de flexibilització i els drets laborals, econòmics, socials i humans poden patir una regressió sense precedents. La moció no es va aprovar i només va obtenir el suport de la CUP i d'ICV-EUiA. Van votar-hi en contra PP i CIU, i  el PSC es va abstenir.

Tot i saber perfectament que l'aplicació del TTIP és molt rellevant i que d'una manera o altra tindrà efectes a la nostra ciutat, la majoria de grups van menysprear la moció i el debat plantejat. Fins i tot el portaveu de CiU Carles Ribas va explicar que havia parlat amb representants de la Unió Europea, que van desmentir els riscos i interrogants que segons la moció planteja el TTIP. Davant d'aquesta situació la CUP va proposar que l'Ajuntament organitzi una jornada oberta amb ponents sobre el TTIP, per a informar a la ciutadania sobre les conseqüències de l'aplicació d'aquest tractat i trencar amb l'opacitat informativa que l'envolta. Per molt que no es tracti d'un tema de competència municipal, és totalment pertinent i legítim que les institucions i la ciutadania gironina tinguin accés a tota la informació i puguin formar-se el seu propi posicionament. No vam aconseguir el compromís del govern per fer les jornades, però continuarem insistint-hi.
Valora
Rànquings
  1. Presentació a Girona del llibre "Toni Lecha (1943-2013): prendre partit"
  2. Polèmica Benet-Audet (I)
  3. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG) prepara un acte-brindis antimonàrquic a Figueres
  4. La CACG (Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines) ha reunit 100 persones a Figueres en una protesta contra la visita de Felipe VI
  5. Campanya per recuperar el camí de ronda Garbet-Colera a l'Alt Empordà
  6. Emotiu homenatge en la presentació del llibre "Isabel Pallarès i Roqué, mosaic d'una dona valenta"
  7. L’ANC pren de nou la iniciativa per assolir la Independència
  8. La CUP culmina el Procés Garbí amb molts deures per respondre als nous reptes
  9. Acte de presentació del Correllengua Llera del Ter - Gavarres
  10. L’espectacle ‘Natura Encesa’ torna a amenaçar un parc únic a Barcelona
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid