El jutge ha absol tots els activistes encausats per protestar contra el pla Caufec. Inicialment, l'acusació demanava un total de 27 anys per als sis encausats, però el magistrat ha resolt que no ha quedat acreditada la seva participació als fets jutjats.
El judici va arrencar el 27 d'octubre i bona part dels testimonis van desmuntar la versió de l'acusació, segons la qual en la multitudinària mobilització d'octubre de 2007 al mateix municipi del Baix Llobregat -en què més de mil persones van entrar al recinte de les obres on es feia el pla urbanístic- hi va haver incidents molt greus, amb agressions a agents dels Mossos inclosos.
Durant el judici, les persones encausades havien negat la implicació en els desordres públics en la manifestació d'ara fa 7 anys contra el pla Caufec i ho van ratificar en la primera sessió. Els advocats de la defensa havien remarcat que els policies que van ptestar declaració havien caigut en múltiples contradiccions i, a més, no havien individualitzat les acusacions dels fets que es jutjaven. També van denunciar que els policies van reconèixer l'existència d'una base de dades d'activistes del pla Caufec, cosa que està explícitament prohibida per llei.
Durant les sessions del judici, es van realitzar concentracions i accions de suport a les persones jutjades, per part del col·lectiu Ni muts ni a la gàbia, entre les que cal destacar l’acció de penjar una pancarta de suport a la Plaça Cerdà de Barcelona.
El 6 de veïns s'enfrontaven a demandes de presó per part de la Fiscalia (entre 2 anys i 2 anys i 3 mesos) i l'acusació dels Mossos d'Esquadra (entre 2 anys i 4 anys i 3 mesos). Els acusaven dels delictes de desordres públics i atemptat a l'autoritat a causa de l'atestat policial fet després d'una manifestació de fa 7 anys contra el pla Caufec.
L’oposició veïnal
La lluita contra el Pla Caufec comença el mateix dia que les Associacions de Veïns en tenen coneixement. De 1991 a 2003 es realitzà una oposició jurídico-administrativa liderada per la Coordinadora d’Associacions de Veïns contra el Pla Caufec conformada per totes les associacions veïnals d’Esplugues menys dues. El model d’acció d’aquesta etapa busca l’assessorament d’arquitectes i urbanistes que plantegen una oposició dialogada amb l’Ajuntament i les Conselleries Territorials i cerca la reducció de l’impacte urbanístic, paisatgístic, ecològic i vial.
De 2004 a 2008 la lluita continuarà amb accions al carrer. Després que el projecte es redefineixi per la promotora Sacresa es donen per esgotades les negociacions amb els responsables polítics. Enric Giner, llavors gerent de l’Ajuntament i avui primer tinent d’alcalde i portaveu, assegura que “no es rebaixarà ni un sol metre” quan les associacions veïnals acceptaven la construcció amb una rebaixa del sostre edificable. Així, el veïnat reprèn la via del recurs contenciós administratiu i fa una crida a la mobilització per la previsió d’un inici imminent de les obres. Comencen tot un seguit de moviments de caràcter popular al carrer per difondre àmpliament els postulats d’aquesta Coordinadora d’Associacions de Veïns contrària al projecte urbanístic.