Aquest dimarts 25 de novembre es commemora el Dia Internacional Contra la Violència vers les Dones. Aquesta data va ser establerta durant el “Primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe” (Bogotà – Colòmbia) el juliol de 1981, tot i no ser reconeguda per la ONU fins al 1999.
Aquesta trobada serví a les dones per denunciar la seva realitat: violència de gènere en l’àmbit domèstic, violacions, assetjament sexual i, també, les tortures i abusos que rebien les preses polítiques.
S’escollí el 25 de novembre en homenatge a les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa) que foren durament assassinades aquest mateix dia de l’any 1960. Totes tres germanes, activistes polítiques, fidels opositores al règim de Rafael Trujillo (1930-1961) a la República Dominicana, han estat considerades referents de lluita i resistència.
22 dones mortes en el que portem d’any
Les violències masclistes continuen presents a la societat i s’enduen desenes de vides cada any. Des que ha començat el 2014 han estat 22 dones catalanes que han mort víctimes de la violència masclista; 5 al País Valencià, 14 a Catalunya i 3 a les Illes Balears. Aquesta xifra augmenta considerablement respecte l’any anterior: 12 dones mortes; 7 al País Valencià, 3 a Catalunya i 2 a les Illes Balears.
Cal tenir en compte, que l’any 2012 van ser 21 les dones mortes en mans de les seves parelles i que, per tant, ens trobaríem amb la xifra més elevada dels últims anys.
‘El patriarcat mata, les dones diem prou!’
Sota aquest lema les organitzacions de l’Esquerra Independentista (Alerta Solidària, Arran, Coordinadora Obrera Sindical (COS), CUP, Endavant - OSAN, Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), han fet públic un manifest unitari amb el qual volen evidenciar que les violències masclistes són un “problema estructural” en la societat i no es tracta, en cap cas, de fets aïllats. En el document es considera que la violència física (la màxima expressió de la violència masclista) és només la “punta de l’ iceberg d’una piràmide de diferents formes d’opressió”. D’entre aquestes formes d’opressió en destaquen: el control, els insults, les mirades, el menyspreu, la desvalorització o la desautorització,etc.
L’Esquerra Independentista també ha posat en dubte el paper de les Institucions, afegint les últimes dades que mostren com el 70% de les denúncies per violència de gènere queden sense cap ordre de protecció als Països Catalans. A més a més es fa una dura crítica a les lleis promulgades des de l’estat espanyol, que consideren que “perpetuen el masclisme essent la màxima expressió de la violència masclista tolerada per l’estat”.
Les organitzacions signants del manifest han animat a la mobilització per fer evident que no “es toleren més atacs de les expressions de l’opressió patriarcal”.
Convocatòries i esdeveniments arreu dels Països Catalans
Desenes de convocatòries i esdeveniments omplen les agendes del mes de novembre arreu dels Països Catalans amb activitats diverses per commemorar el Dia Internacional contra la Violència de Gènere.
Durant el 25 de novembre, però, es portaran a terme diverses manifestacions unitàries al llarg de la tarda a Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, Banyoles, Alacant, València, Gandia, Manacor i Palma.
Manifestacions unitàries:
BARCELONA 19:00h. Canaletes
LLEIDA 19:00h. Plaça Paeria
TARRAGONA 19:00h. Estatua dels despullats
GIRONA 19:00h. Plaça del Vi
BANYOLES 19:00h. Plaça Major
ALACANT 19:00h. Calvo Sotelo
VALÈNCIA 19:30h. Jardins del Parterre
GANDIA 18:30h. Plaça Ajuntament
MANACOR 20:00h. Plaça de sa bassa
PALMA 20:00h. Plaça de la porta pintada