La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha manifestat en un comunicat la seva absoluta indignació davant del pagament exprés de la indemnització a la promotora del projecte Castor per part del Govern central a través del Reial Decret del 3 d'octubre. "El motiu al·legat és que l'empresa no pot explotar la instal·lació d'emmagatzemament de gas a causa del moviments sísmics produïts i altres irregularitats. Una mostra de com els diferents governs estan prioritzant els interessos econòmics de les grans empreses comercialitzadores per davant dels interessos de la població".
L'entitat vaïnal puntualitza que la ciutadania no pot assumir els costos provocats per la pèssima gestió de tot allò que ha envoltat al projecte Castor. La Favb demana que s'assumeixin les responsabilitat polítiques que pertoquen i dóna suport a totes aquelles accions i crides que ho denuncien, com ara les portades a terme per l'Aliança contra la Pobresa Energètica, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les terres del Sènia i la Plataforma per un nou model energètic.
Per a la FAVB, el PSOE és responsable d'haver facilitat el permís d'investigació a l'empresa Escal UGS S.L., filial espanyola de Canadian Natural Resources, de la posterior concessió del projecte al juny de 2008 i de haver aprovat la seva Declaració d'Impacte Ambiental el novembre de 2009, sense tenir en compte les diferents denúncies i estudis que alertaven del risc sísmic.
També assenyala que el PP, és responsable d'haver signat i publicat al Decret Llei 13/2014 la indemnització de 1.350 milions d'euros a l'empresa de gas, uns diners que es carregaran a la factura de tots i cadascun dels consumidors d'energia durant 30 anys, fins a assolir un total de 4.700 milions d'euros de deute acumulat.
Recorda que el territori on es van fer els treballs del projecte Castor va començar a patir els terratrèmols al setembre de 2013, comptabilitzant-se més de 1.000, i que per aquest motiu el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme va ordenar el cessament de l'activitat el 26 de setembre de 2013. Finalment, Escal UGS renuncia a l'explotació i el govern aprova la indemnització sense tenir en compte els danys i perjudicis als afectats.
Mentre hi ha hagut urgència i preocupació per no perjudicar els interessos del grup empresarial controlat per ACS, l'entitat veïnal remarca que el Govern espanyol ha impugnat les tèbies mesures de la Generalitat sobre pobresa energètica i ha negat l'ajut més elemental al 17% de la població que ja la pateix i que suporta talls de subministrament energètic o no pot escalfar la seva llar.