La decisió del govern de la Generalitat feta pública pel president Artur Mas dimarts passat, dia 14 d’octubre, segons la qual no es convocava oficialment una consulta d’acord amb el Decret de convocatòria signat per ell mateix el dia 27 de setembre proppassat, ha provocat una situació nova sobre la qual el nostre Col·lectiu vol fer un seguit de consideracions i propostes:
SOBRE ELS ESDEVENIMENTS RECENTS:
● En primer lloc, lamentem la manca de fermesa del govern de CiU que ha substituït el referèndum pactat per una majoria parlamentària, per un ‘procés participatiu’. S’ha apartat, així, del mandat popular rebut a les urnes i del clam majoritari de la nostra societat tal com hem assenyalat al nostre comunicat de premsa del 14 d’octubre. No estem d’acord amb l’intent de substitució del referèndum per unes eleccions autonòmiques qualificades abusivament de “plebiscitàries”, i condicionades a més, a una “llista conjunta” que inclouria els responsables de l’incompliment. Ha estat una ruptura de l’acord, feta a mida dels interessos del partit del govern.
● El govern català ha cedit davant la pressió del govern espanyol. Tal com ho expressa lacarta de la Xarxa Referèndum 9N dirigida al President Mas, entrada a registre el mateix dia 14 a primera hora: “(…) si no es troba amb el coratge suficient per desobeir aquestes pressions i plantar cara amb el manteniment de la Consulta del 9N, [el govern] haurà de dimitir i deixar que siguin unes altres persones les que condueixin el procés”. Si volem un país nou, lliure de la corrupció i de les mancances del passat, hem de d’exigir que els polítics que no compleixen els compromisos presentin la dimissió. Per això calen eleccions anticipades i sense condicions.
● Cal que el poble català pugui dipositar la seva confiança en una nova representació institucional que sigui capaç d’assumir els reptes que comporta el camí cap a la independència. Conscient que dins la Constitució Espanyola no hi ha espai polític per a la llibertat del nostre poble. Necessitem reconduir la situació garantint el control del 9N en mans de tots els agents socials i polítics, la ruptura amb la legalitat espanyola, i l’obertura d’un procés constituent que ens porti a la República Catalana Independent.
● Partim del convenciment que només la mobilització permanent i massiva garantiràque es respecti el dret a votar sobre el nostre futur polític. Hem de sortir tothom al carrer amb una àmplia resposta social unitària. Cal reclamar unitat i fermesa als nostres polítics fins a les darreres conseqüències entorn del mandat que reben del Poble que han d’ obeir i complir. Hem d’estendre la convicció que “Sense desobediència no hi ha independència”. Per això convoquem a les mobilitzacions que, amb aquest lema, tenen lloc aquest 19 d’octubre.
SOBRE EL 9 DE NOVEMBRE:
● Pel que fa a la decisió del govern de CiU de portar a terme una Consulta “alternativa”,el nostre col·lectiu exigirà el màxim de garanties polítiques, tècniques. mediàtiques i participatives perquè el dia 9 de novembre es pugui votar i el resultat pugui ser comptabilitzat de manera rigorosa i fiable.
● Fem, alhora, una crida a fer la màxima pressió a les institucions i als partits polítics perquè garanteixin aquestes condicions i per a fer d’aquesta consulta un instrument que ens ajudi a avançar cap a la independència. Ni el poble català ni les institucions catalanes poden fallar. Cal implicar-s’hi a fons.
● Demanem a les forces polítiques, que en el procés de noves converses que s’obrirà, i d’acord amb la diferent composició dels partits que donaran suport a aquesta Consulta, es simplifiqui i es clarifiqui la formulació del que es demana i que es faci una sola pregunta en la qual es proposi directament si es vol o no que Catalunya sigui un Estat independent.
SOBRE LES ELECCIONS AVANÇADES:
● A partir de la valoració política del moment i del comportament de les forces polítiques en aquesta conjuntura, amb la devaluació de la consulta del 9N que ha provocat la darrera decisió del govern de CiU, considerem que la celebració d’Eleccions autonòmiques ha de ser IMMINENT i sempre abans de les eleccions municipals i autonòmiques del 2015 (és a dir, pel gener-febrer de 2015)
● Aquesta valoració ens fa considerar que les eleccions autonòmiques proposades han de tenir un caràcter d’Eleccions Constituents que portin a l’elecció d’una Assemblea Constituent de la República Catalana Independent. En aquestes eleccions no hauria de tenir lloc un simple plebiscit per a conèixer una opinió (això ja es fa el dia 9 de novembre) sinó la creació de l’òrgan polític representatiu que assumeixi les responsabilitats i les tasques de declaració de la independència i de construcció de les diferents estructures necessàries per a la viabilitat de la nova República.
● Aquestes funcions demanen una renovació a fons del Parlament de Catalunya i per aquesta raó considerem que les diferents forces polítiques que han participat en el procés han de poder ser avaluades d’acord amb la confiança que mereixen de part de la ciutadania. Pensem que l’exigència d’una “candidatura conjunta” no és altra cosa que un estratagema del partit del govern actual per tal d’eludir el veredicte de les urnes. Per això demanem a les diferents instàncies cíviques i polítiques que no s’impliquin en aquesta iniciativa que podria portar a perpetuar una composició d’unes institucions dirigides per persones i partits mancats de la fermesa i de la credibilitat necessàries en la conjuntura present.
● Pensem que en el context actual seria més útil que, les diverses forces de l’àmbit de l’independentisme, es presentessin a les eleccions sota la forma de candidatures diferents ben definides i que poguessin abastar un ampli ventall ideològic, polític i social, i recollir així un ampli suport popular. Aquestes candidatures podrien tenir un punt en comú: el compromís explícit de proclamar la independència. I podrien constituir després de les eleccions, si ho consideressin oportú, un govern concentració que portés a terme, en un període de temps ben delimitat, les tasques d’implantació del nou Estat (banca nacional, impostos, seguretat etc.), tot garantint i reforçant, des del primer moment, els serveis públics socials fonamentals (de sanitat, d’educació, etc.) que pateixen actualment retallades creixents.
SOBRE EL DEBAT CONSTITUENT:
● El Col·lectiu Drassanes fent-se sensible a les crides que s’estan fent arreu del país es proposa de col·laborar, a partir del 10 de novembre mateix, en el desplegament d’un debat constituent arreu del territori que prepari les condicions per al procés participatiu que haurà de ser dinamitzat per l’Assemblea Constituent resultant de les eleccions avançades.
● D’acord amb els principis fundacionals del nostre col·lectiu treballarem perquè aquest debat constituent ens serveixi per a definir, per mitjà de la participació popular, les bases constitucionals de la República Catalana Independent que propugnem.