Arran de la concentració en suport a la consulta del 9N que va tenir lloc a la UdG el dia 1 d’octubre, va sorgir la proposta conjunta per part de membres dels col·lectius de PDI, estudiants i PAS de celebrar un claustre extraordinari per tal de plantejar un posicionament clar de la Universitat davant el moment igualment extraordinari que viu la societat catalana. Així, representants dels tres col·lectius van iniciar una recollida de signatures per tal d’obtenir els suports necessaris entre els claustrals.
D’acord amb el Reglament del Claustre, per convocar un ple extraordinari cal que ho sol·licitin una quarta part dels claustrals. Els impulsors de la convocatòria han aconseguit en pocs dies 77 adhesions, prop d'una desena més de les necessàries, i ahir, dia 9, les van presentar al registre. Un cop validada la sol·licitud, el rector haurà de convocar la sessió en un termini de trenta dies. Per tant, el claustre es podria celebrar abans del 9 de novembre.
En l’exposició de motius, els impulsors de la iniciativa afirmen que “la voluntat majoritària de pronunciar-se sobre el futur polític del país ha topat, un altre cop, amb la negativa de l’Estat”, i que davant d’aquesta nova conculcació de drets democràtics la UdG no pot eludir la seva responsabilitat social. Per això, asseguren, “cal que el màxim òrgan representatiu de la institució mostri el seu compromís amb la societat civil catalana i ho faci de manera immediata, atesa la proximitat de la data fixada per a la consulta”.
La petició inclou tres punts per sotmetre a debat i votació. En primer lloc, demanen que, en la línia de les mocions aprovades per més de 900 ajuntaments, la UdG faci explícit el seu suport “a la convocatòria i a la materialització de la consulta del 9 de novembre”, ja que “respon a la voluntat majoritària del poble català i dels seus representants”.
També proposen que la universitat s’adreci a l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i a la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) per sol·licitar a ambdues institucions que “es posicionin favorablement a l’exercici democràtic que suposa la realització de la consulta sobre el futur de Catalunya”.
Finalment, reclamen que el Claustre insti el Consell de Govern de la UdG a retirar el títol de doctora honoris causa a la Dra. Encarna Roca, per la seva actuació com a membre del Tribunal Constitucional. Els peticionaris recorden que la magistrada es va adherir a la resta de membres del Tribunal tant per tombar la declaració de sobirania del Parlament com per admetre a tràmit el recurs contra la llei de consultes i el decret de convocatòria (i per tant suspendre automàticament la consulta), i consideren que això “xoca frontalment amb algunes de les raons per les quals se li va concedir la distinció, singularment ‘pel seu compromís amb Catalunya i les seves institucions’”.