El consell de ministres espanyol ha aprovat el decret llei que accepta, definitivament, l'extinció de la concessió de la plataforma Castor. L'acord preveu que l'empresa Escal UGS, siga indemnitzada amb 1.350 milions d'euros que avançarà Enagás i que recuperarà, en 30 anys, a través del rebut dels consumidors de gas.
El projecte Castor es posa en 'hibernació' el magatzem i el gestor tècnic del sistema gasista Enagás Tranporte es farà càrrec del manteniment de les instal·lacions, de les quals es prohibeix l'extracció de gas natural. De moment, el govern espanyol no opta pel desmantellament. Tots els estudis fets fins ara han atribuït a la plataforma Castor l'origen dels més de 600 terratrèmols esdevinguts l'any passat al Sénia.
Males gestions dels governs espanyols
Davant d'aquesta decisió governamental espanyola, les xarxes socials s'han escalfat denunciant la mala gestió del governs espanyols, ja siguin del PP o del PSOE. Algunes crítiques s'han centrat contra l'actual senador, exministre espanyol d'Indústria i expresident de la Generalitat, José Montilla, per haver posar fil a l'agulla en la tramitació administrativa del projecte a l'any 2005, com a titular d'Indústria. A més a més, va ser coneixedor dels primers informes geològics on quedava demostrat que la costa al sud del Sènia no era el millor indret per fer el magatzem de gas.
Ara bé, la història del Castor no la comença Florentino Pérez, van ser dos enginyers que treballaven per a la Shell a la Casablanca. Quan s'acaba l'extracció de petroli plantegen fer-hi un negoci privat d'explotació d'hidrocarburs; ho compra el fons Dundee canadenc, i el Ministeri d'Economia, amb Rodrigo Rato al capdavant, ho integra dins la planificació d'infraestructures el 2002. Més tard, el 2005, Montilla, com hem explicat. L'Observatori de l'Ebre va alertar del risc sísmic i es van instal·lar uns sismògrafs, però massa allunyats, una xarxa que s'ha demostrat ineficaç.
"Castor: la bombolla sísmica"
És el títol del llibre que recull la investigació dels orígens del projecte i l’entramat d’empreses, l’ACS de Florentino Pérez al capdavant, que li han donat forma, sempre amb la benedicció dels governs socialista i popular. El seu autor, Jordi Marsal posa llum a la compra de voluntats, els interessos inconfessables i els intents barroers, de l’empresa i del govern espanyol, per evitar que les administracions catalanes intervinguessin en el procés d’autorització.
Cal recordar que el 2013, una onada de moviments sísmics va sacsejar les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat. Van sonar totes les alarmes i el projecte Castor es va catapultar a les portades dels mitjans. I tot per un magatzem submarí de gas instal·lat vint-i-dos quilòmetres mar endins, davant de Vinaròs i Alcanar, gestat amb "estiuenca nocturnitat" i sense els informes sísmics exigibles, al costat mateix d’una falla de dimensions considerables. Les advertències insistents van ser obviades i els promotors van tirar pel dret, ocultant el fracàs de les proves d’injecció.
"Castor la bombolla sísmica" és el segon volum de la Col·lecció Periodistes, la sèrie de llibres sobre actualitat periodística que publiquen periòdicament el Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Saldonar. El primer volum de la col·lecció fou "Et presento el jutge Garzón", un llibre de Sònia Bagudanch que destapava la cara oculta de l’exjutge de l’Audiència Nacional