Repressió
Comença el #macrojudici contra 6 veïns d'Esplugues en defensa de Collserola

Els acusen dels delictes de desordres públics i atemptat a l'autoritat a causa de l'atestat policial fet després d'una manifestació de fa 7 anys contra el pla Caufec

27/10/2014 Lema

Sis veïns d'Esplugues seuen durant tres dies a la banqueta dels acusats de la sala més gran de la 'Ciutat de la Justícia' i s'enfronten a demandes de presó per part de la Fiscalia (entre 2 anys i 2 anys i 3 mesos) i l'acusació dels Mossos d'Esquadra (entre 2 anys i 4 anys i 3 mesos). Els acusen dels delictes de desordres públics i atemptat a l'autoritat a causa de l'atestat policial fet després d'una manifestació de fa 7 anys contra el pla Caufec.

En aquella manifestació on hi participaven un miler de persones no va haver-hi cap detenció ni identificació però un dels redactors de l'atestat, el Mosso d'Esquadra Jordi Arasa, va creure oportú atribuir una llarga llista de fets delictius a 6 persones conegudes en la vida associativa i popular espluguina. L'origen polític d'aquest judici és la mobilització contra el pla Caufec des de 1991 i que entre els anys 2004 i 2009 va incloure multitud de mobilitzacions que fins i tot van aturar les obres del projecte urbanístic a la falda de Collserola. El col·lectiu de suport als encausats 'Ni Muts ni a la Gàbia' sempre ha denunciat la criminalització de la protesta i la selecció d'unes persones com a caps de turc d'un càstig que arriba anys després de fer fallida el projecte i quan, «casualment», Sacresa i l'ajuntament d'Esplugues volen tornar a engegar el rebatejat com a Porta BCN.

Totes les mobilitzacions de la Plataforma Popular contra el pla Caufec s'han emmarcat dins d'una pràctica de desobediència civil no-violenta i aquesta manifestació no va ser cap excepció. Aquestes persones no han estat les úniques que han impulsat aquesta lluita ecologista i contra l'especulació, però sí són les úniques que seran jutjades la propera setmana. Membres històrics d'Associacions Veïnals amb edats que superen la cinquantena o seixantena d'anys i que aquell 6 d'octubre de 2007 van notificar la manifestació a l'ajuntament, van parlar davant de la premsa i amb megàfons als diferents barris, portaven la pancarta de capçalera o van facilitar la infraestructura i logística per a que la mobilització es pogués desenvolupar no han estat encausats en aquest procés penal.

El document on l'advocada dels Mossos arriba a demanar fins a 4 anys i 3 mesos de presó per dos dels encausats tota l'estona fa referència a un genèric «els manifestants» en comptes d'atribuir responsabilitats en els suposats delictes comesos. Afirma que els encausats intenten amagar la seva identitat sota perruques i disfresses de pallasso i a la vegada que són fàcilment identificables. La policia afirma que no va poder reconèixer als suposats agressors de deu agents suposadament lesionats i 7 anys després no ha estat capaç de fer cap diligència d'investigació.

Els encausats han exigit fins al darrer minut la retirada de càrrecs i fins i tot van acceptar la possibilitat d'un pacte amb l'advocada dels Mossos que en cap moment ha volgut negociar la seva petició de condemna. En comptes d'això, l'erari públic porta 7 anys sufragant la despesa d'un procés tan llarg que afegeix més col·lapse al sistema judicial i tindrà la sala més gran de la 'Ciutat de la Justícia' ocupada durant tres dies.

Segons el col·lectiu de suport als encausats 'Ni Muts ni a la Gàbia', aquests tres dies no es jutja a 6 persones per haver comés uns suposats delictes sinó que es pretén criminalitzar "el dret a la protesta i a la llibertat d'expressió".