L’any 2010 a Catalunya, segons l’enquesta del Gremi d’Editors de Catalunya, només el 21,1% dels lectors comprava llibres en català, mentre que al 2013 aquest percentatge s’eleva fins al 24,8%. Una tendència ascendent en els darrers anys. En canvi, els lectors que escullen llibres en castellà ha baixat 2 punts entre el 2010 i el 2013.
Segons la tendència que confirmen aquestes dades, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, afirma que “ hi ha un marge de creixement en la compra de llibres en català que pot beneficiar-se de celebracions com la Setmana del Llibre en Català. Un cop més es demostra que el català floreix en sectors on preval la iniciativa privada, com l’editorial, i en canvi s’enfonsa allà on hi ha una regulació de l’Estat”.
La Plataforma per la Llengua també destaca que segons dades provisionals de la Federación de Gremios de Editores de España, la producció editorial en català a l’Estat va pujar un 3,3% el 2013, en comparació amb l’any anterior. Mentre que la producció de llibres en castellà va baixar un 5%.
Segons l’Informe CAT 2014 que elabora la Plataforma per la Llengua, la literatura catalana viu un gran moment de creació ja que més de 2.000 escriptors arreu del domini lingüístic i de l’estranger utilitzen el català. Òscar Escuder constata que “es tracta d’una dada més per mantenir-nos optimistes sense deixar de treballar per la promoció del català tal i com estem fent des de fa 20 anys”.
La Plataforma per la Llengua presentarà el seu llibre Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català a la 32ena Setmana del Llibre en Català. El llibre, de d’historiador Francesc Marco i amb pròleg de la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, fa un repàs exhaustiu de la història de l’ONG del català i és una crònica de l'evolució de l'activisme per la llengua catalana des de la Crida a la Solidaritat fins ara mateix, a les portes del 9-N.