Tricentenari
12 poblacions penjaran la Bandera Negra a la Diada

Aquesta iniciativa forma part de la campanya de recuperació de les banderes històriques de la Guerra de Successió i la seva difusió pel proper Onze de setembre en que la Fundació Reeixida prendrà part.

 

21/08/2014 Història

El llistat de poblacions que fins ara han acceptat la proposta i que aquesta diada lluiran la Bandera Negra als seus consistoris és:

Igualada (capital de la comarca de l´Anoia)
Sant Martí de Tous(Anoia)
Carme (Anoia)
Jorba (Anoia)
Llançà(Alt Empordà)
Torelló(Osona)
Sant Pere de Torelló (Osona)
Balenyà(Osona)
Pardines(Ripollès)
Riells i Viabrea (La Selva)
Sant Hilari de Sacalm (La Selva)
Corbera (Baix Llobregat)

Les banderes certificades es podran aconseguir al portal que va ser el mateix que va aconseguir que 140 ajuntaments catalans pengessin la bandera estelada l’any 2014

La presentació que es va fer a finals de juliol al Museu d’Història de Catalunya, on es va donar a conèixer una Bandera Negra certificada i aprovada pels personatges més doctes en la matèria, dins del projecte “Banderes dels nostres pares” comença a donar resultat.

La idea avalada per la Fundació Reeixida (fins ara Comissió del Centenari de l’Estelada), és la de seguir la feina de recuperar la memòria històrica que va començar l’any 2008 amb l’objectiu de fer popular la bandera estelada i els personatges que l’han envoltat en totes les èpoques. De fet aquest és un objectiu més que complert ja que a dia d’avui la bandera de l’estel solitari és present arreu del país, i el creador de l’ensenya ja té tres places dedicades a ell, Vic, Girona i Barcelona, les exposicions explicant-se el significat encara volten, i es va editar un llibre on se n’explica la història...

La Bandera Negra que es va certificar al Museu d’Història de Catalunya, porta una Creu en aspa blanca al centre sobre camp negre, amb addició de l’estel de cinc puntes a la banda del pal i alineada en paral·lel al costat de l’aspa i a l’alçada del seu vèrtex. La Creu que s’inspira en la creu del martiri de santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, i que ja figura en l’estendard històric que avui també han recuperat l’ajuntament de Barcelona i l’associació de recreació històrica de la Coronel·la. El camp negre és el mateix de la històrica «Bandera Negra», senyal que a Catalunya s’ha alçat en diverses ocasions durant la història i que, tot i no representar a cap regiment o institució militar, ha estat usat per alguna d’aquestes. Gràcies al disseny fet servir en ella s’entreveuen dues V, una de Victòria i l’altre de V Votar, a més del lateral on es veu l’estel que té la forma del triangle i l’estel de la bandera independentista.