0Responsables
La plaça de la Verge de gom a gom en el 8è aniversari de l'accident del metro a València

"96 mesos reclamant que s'assumeixin responsabilitats i es demani perdó", va recordar la presidenta de l'AV3J, Beatriz Garrot.

04/07/2014 Drets i Llibertats

Familiars i víctimes es van tornar a concentrar ahir, com cada dia 3 de cada mes des de fa vuit anys, a la plaça de la Verge de València per reclamar una "resposta" sobre les causes del major accident de metro ocorregut al sud d'Europa.

“El 3 de Juliol de 2006, a València van morir 43 persones i en van resultar ferides altres 47. Jo vaig ser una d'elles. Vaig passar els següents mesos en coma, i quan vaig despertar, la meua vida va canviar bruscament, i ja res ha tornat a ser igual. Des del primer moment em preguntava què havia passat? Com era possible que el tren anara tan ràpid? I vaig començar a cercar respostes...”

Aquestes van ser les primeres esgarrifoses paraules d'una de les representants de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J), que ja des d’un primer moment van posar la pell de gallina als milers de concentrats que durant l'acte han demanat la dimissió del president de la Generalitat al crit de 'Fabra dimissió'.

L'acte central d'homenatge a les víctimes coincidint amb els "8 anys sense respostes des de l'accident de metro del 3 de juliol" va comptar en aquesta ocasió amb l'alçada de muixerangues acompanyades pels sons de colles de tabal i dolçaina, i de Pablo Monleon i Pau Alabajos i durant el mateix es van guardar cinc minuts de silenci en record de les víctimes. L'acte multitudinari s'ha tancat amb un missatge rotund: "No us rendiu mai. Portem huit anys teixint esperança. Sí que es pot".

Homenatge al lloc de l'accident

Al migdia, més de dues-centes persones van fer un acte a les víctimes, on després de guardar un minut de silenci per les víctimes, s'han dipositat 90 flors en una de les baranes del jardí situat prop del lloc on es va produir la tragèdia en record de les 90 persones mortes i ferides en l'accident.

Minut de silenci a les Corts Valencianes

Els socialistes han aconseguit a partir de la seva intervenció al plenari demanar un minut de silenci per recordar les víctimes i demanr justícia.

Per la seva banda, els representants d'EUPV han mostrat des dels seus escons cartells amb les paraules 'Cotino dimissió'.

El programa "Salvados", un punt d'inflexió

Jordi Évole amb el seu programa sobre l'accident del metro de València, va marcar un abans i un després en la  lluita de l'AVM3J. La societat valenciana va despertar i les concentracions de cada dia 3 de cada més han estat més multitudinàries. 

Així, després de l'emissió del programa "Salvados",  també es presentaren diverses denúncies davant Fiscalia per a reobrir la Instrucció Judicial i la Comissió Parlamentària, basades “en fets i documents que els mitjans de comunicació han anat traient a la llum durant aquests anys, i que van ser ocultats per MetroValencia a la investigació”.

Açò va permetre que per primera vegada es debatera en un jutjat la responsabilitat de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana en la falta de mesures de seguretat que van dur el vagó a descarrilar.