Incidis forestals
L'Administració valenciana continua amagant informació sobre l'incendi de Mariola
12/07/2014 Territori

La Conselleria de Governació continua sense donar a conéixer l'informe sobre les causes i el cronograma d'actuació dels diferents mitjans que van intervindre en l'incendi forestal que es va produir al Parc Natural de la Serra de Mariola, ara fa dos anys, entre el 12 i el 14 de juliol de 2012, segons Xavier Anduix Alcaraz representant del grups de conservació de la natura en la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra de Mariola; membre del Grup d'Amics de la Natura, de Cocentaina.

El passat dijous 3 de juliol va tindre lloc en el Centre d'Interpretació del Parc Natural de Mariola, al mas d'Ull de Canals, a Banyeres, la primera reunió ordinària de 2014 de la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra de Mariola. En aquesta, el representant dels col·lectius conservacionistes va tornar a demanar l'informe sobre les causes que van originar aquell incendi que, recordem, va cremar finalment 573,53 hectàrees i que va afectar una part molt sensible d'aquest Parc Natural, als termes municipals de Cocentaina i Alcoi.

Així, tan bon punt l'incendi es va declarar extingit, una setmana després del seu inici, les entitats de conservació de la natura vinculades al Parc Natural de Mariola, i concretament a través de la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi, van manifestar el seu interés a conéixer les causes que havien propiciat l'inici d'aquell desastre forestal, així com tot el detall al voltant del protocol d'actuació d'extinció que es va dur a terme des del mateix moment de la seua detecció.

Amb aquesta finalitat es va demanar formalment i per escrit aquesta informació, pensem que d'interés públic per a tots els ciutadans, tant a la Conselleria de Governació, responsable de l'extinció dels incendis forestals, com a la de Territori i Medi Ambient, responsable de la bona gestió dels espais naturals protegits.

Recorda també que el 16 d'octubre de 2012 es va celebrar una reunió extraordinària de la Junta Rectora del Parc Natural, que va ser monogràfica sobre aquest tema.

Doncs bé, dos anys després d'aquell succés, les conselleries corresponents continuen negant a l'opinió pública la possibilitat de conéixer tota la informació que va envoltar l'inici i desenvolupament de l'incendi.
 
En l'última reunió també s'ha tornat a demanar l'informe que, segons sembla, va redactar el CEAM (Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani), amb el qual es van justificar les operacions d'extracció de fusta cremada, les quals han propiciat nombrosos problemas erosius. En aquest sentit, volem recordar que el Grup d'Edafologia Ambiental del Departament d'Agroquímica i Medi Ambient de la Universitat Miguel Hernàndez ha estat estudiant l'impacte de l'incendi de Serelles i els efectes de l'extracció de la fusta cremada; segons adverteix, l'extracció de fusta ha afectat de manera molt significativa la vegetació de la zona, per efecte directe sobre aquesta i possiblement per l'impacte que ha patit el sòl, que ha sigut compactat i desprotegit. Tot i que els resultats de l'estudi són encara provisionals, l'informe de la Universitat conclou que "els treballs realitzats en aquesta zona han produït alteracions importants en diverses propietats edàfiques fonamentals i a falta de poder concloure amb més mostrejos a termini mitjà, desconsellem la realització d'aquest tipus de tractament postincendi en sòls tan vulnerables a alteracions físiques com ho són aquestos desenvolupats sobre margues."