Fa més d’un any la CUP de Blanes, sense representació al consistori, va iniciar un procés per fomentar la participació ciutadana presentant una moció que demanava modificar el reglament orgànic municipal (ROM) per tal de permetre que les entitats i ciutadans poguessin participar activament dels plens municipals, ja fos formulant preguntes per escrit o presentant propostes per tal que aquestes siguin debatudes i votades pel consistori amb els mateixos drets d'exposició i rèplica que qualsevol grup municipal.
Aquesta moció fou recollida i presentada al Ple de juliol del 2013 a través de la regidora no adscrita, Lourdes Fàbrega, i del grup municipal d’EUiA-ICV. La proposta fou aprovada amb només cinc vots favorables i una abstenció massiva de gran part dels regidors del consistori. Mesos després va arribar al Ple la versió proposada pel consistori, la qual retallava substancialment la proposta inicial. Aquesta desestimava el dret a rèplica quan les entitats presentessin propostes als plens i obviava la possibilitat que els ciutadans poguessin adreçar preguntes al consistori sobre l'àmbit municipal de Blanes, tal com s’havia demanat en la moció inicial aprovada ara fa gairebé un any. Aquesta proposta fou aprovada amb els vots favorables del PSC, CiU i EUiA-ICV i es va obrir un període d’exposició pública per presentar-hi al·legacions, en el qual la mateixa CUP, entitats i també ciutadans a títol individual van participar-hi activament presentant al·legacions que demanaven mantenir l’essència de la proposta inicial aprovada pel Ple ara fa un any.
El Ple municipal del passat dijous va debatre la resolució d’aquestes al·legacions i va aprovar definitivament el nou ROM desestimant gran part de les propostes de ciutadans i entitats .La CUP de Blanes va manifestar que “ens mostrem satisfets per les millores que ha de suposar la posada en marxa de la nova versió del ROM, sobretot la possibilitat que s’obre a les entitats de la vila de presentar les seves pròpies mocions als plens municipals o la de qualsevol ciutadà, que podrà d’adreçar preguntes sobre qualsevol tema relacionat amb l’àmbit municipal de Blanes als regidors”. Tot i així la CUP lamenta que “la proposta ha quedat descafeïnada per manca de voluntat política’’ ihavolgutdestacar que s’ha eliminat del texte un element cabdal com és el fet garantir el dret a rèplica quan les entitats presentin propostes al Ple. Per la CUP “sense dret a rèplica s’impossibilita el debat obert i transparent entre la ciutadania i els regidors sobre les decisions que afecten a la vila, i aquest era un dels objectius principals de la moció que va engegar tot aquest procés ara fa un any”.
Donat que no té representació a l’ajuntament la CUP va realitzar una intervenció en el torn de precs i preguntes al final del Ple del passat dijous per valorar precisament aquests aspectes. La candidatura de l’esquerra independentista va criticar durament que “el ROM aprovat pel consistori, tot i suposar un pas endavant important, s’ha fet d’esquenes a la gent” tot destacant que “l’eliminació del dret a rèplica demostra clarament la tendència a perpetuar la política de despatxos i la política de presa de decisions a porta tancada i d’esquenes a la ciutadania”. De la mateixa manera, el portaveu Frederic Tort va demanar que es complís la totalitat de la moció aprovada el juliol del 2013 i va exigir que “ara cal que el consistori informi activament a la gent i a les entitats de la possibilitat que tindran de participar de la política municipal”. En aquest sentit es va recordar que això es va fer quan es va posar en marxa el Pla Director de Participació Ciutadana, que per ara ha caigut en l’oblit.
Finalment, la CUP lamenta que la regidora no adscrita Lourdes Fàbrega no pogués assistir al debat del passat Ple, tot reconeixent que precisament ella ha estat una de les persones que més ha treballat, dins l’Ajuntament, per a què aquesta modificació del ROM hagi estat possible.