Una delegació catalana formada per diputats del Parlament i representants d'ERC, ICV-EUiA i CUP ha demanat una intervenció "urgent" de l'ONU en el Sahara Occidental per la "vulneració de drets humans", així com que el Govern es replantegi les relacions comercials amb el Marroc.
Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe sobre la situació del Sahara Occidental presentat avui en el Parlament, després del viatge que entre el 13 i el 16 d'abril passats va dur a terme la delegació catalana d'observació de l'Intergrupo "Paz i Llibertat en el Sàhara" del Parlament.
L’informe constata que hi ha una vulneració sistemàtica dels drets humans, un “etnocidi evident” amb el coneixement de l’ONU i de la comunitat internacional, a més d’una "negació de drets bàsics individuals i de drets col·lectius dels pobles” ha denunciat Grau que ha qualificat Al-Aaiun de “ciutat policial” amb sensació d’estat de setge continuat. A sobre, ha afegit la diputada, “hi ha una voluntat de tergiversació i d’ocultació de la realitat que viu el poble sahrauí per part del règim marroquí tal com ho acredita la prohibició d’entrada de delegacions internacionals, el bloqueig informatiu, els impediments de les delegacions per silenciar conflicte. “Mentre nosaltres hi vam ser es va prohibir l’entrada a 4 delegacions. En l’últim any s’han expulsat dues delegacions i cinc més han estat intimidades”, han explicat.
El regidor de la CUP, Josep Casafont, ha assegurat que per la solució del conflicte és necessari una intervenció internacional “urgent” de manera que la MINURSO tingui competències en observança i garantia de no vulneració dels drets humans en un conflicte molt desigual on la població sahrauí “té els mínims poders”. “S’han de finalitzar els treballs previs i realitzar el referèndum, com a solució política del conflicte i tal i com està acordat per les Nacions Unides”, ha dit perquè sinó serà molt difícil que pugui canviar la situació si no es fa possible el referèndum i s’aposta pel la via política.
L'informe s'enviarà també a totes les parts del conflicte, els organismes internacionals, institucions catalanes i espanyoles, així com al cònsol del Marroc a Barcelona, al que es demanarà una reunió per explicar les conclusions del viatge; d'altra banda, s'enviarà una carta al Consell de Seguretat de l'ONU demanant una ampliació de les competències de la MINURSO.
La delegació catalana estava formada per les diputades Marta Vilalta (ERC) i Hortènsia Grau (ICV), els regidors de la CUP Jordi Escoda i Josep Casafont, el regidor d'ERC Isidre Pineda -que és també representant de la coordinadora d'Ajuntaments Catalans Amics del Poble Sahrauí-, així com pels màxims responsables de la Federació ACAPS (Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí), Núria Salamé i Miquel Cartró.