Catalŕ a l'escola
Clam per la immersió lingüística, la desobedičncia i contra les retallades

Representants de les entitats educatives i en defensa de la llengua d'arreu els Països Catalans feren ahir a Barcelona una mostra d'unitat en defensa de l'escola en català, contra la llei Wert i les retallades

15/06/2014 Educació

Ala capcelera, al costat de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, hi varen participar Escola Valenciana (Vicent Moreno) i Mª Antònia Font, del moviment eduactiu de les Illes Balears.

També hi donaren suport més de quaranta entitats de tot els territori, com els Amics de la Bressola, els sindicats Stepv, la Ustec-Stes, o la CSC, així com d'altres com la FOLC o el Tempir al costat de moltes altres entitats. Des de la Franja, l'Associació de Pares del Matarranya en Defensa del català CLARIÓ també hi mostraren la seva solidaritat envers la concentració i des de l'Alguer Òmnium Cultural de l'Alguer.

Desenes de milers de persones, van respondre a la crida de Somescola.cat i han omplert de gom a gom aquest dissabte l’avinguda Lluís Companys en defensa no només del model lingüístic escolar, sinó també de la llengua i la cultura catalanes, que consideren amenaçades sota el Govern del PP. La concentració va aplegar entre 25.000 i 100.000 persones -segons l’Ajuntament de Barcelona i Somescola.cat, respectivament-, i va transcorrer de manera festiva fins arribar a les portes del Parc de la Ciutadella, on van tenir lloc els parlaments i els concerts.

Avançar cap a la desobediència

La nutrida representació política present a la cercavila, entre els quals membres del Govern com la consellera d’Ensenyament Irene Rigau, avn rebre el suport de part de la manifestació, tot i que d’altres han optat per llançar missatges a l’Executiu català demanant que faci més passos cap a la insubmissió, tant a les sentències judicials que introdueixen el castellà a les aules com a la llei Wert. Inclús hi havia un bloc crític, amb un miler de manifestants, que enfundats en samarretes grogues no han deixat escapar l’ocasió de denunciar la situació de precarietat que viu l’escola pública a Catalunya, segons informa el Diari de l'educació

Els convocants de la protesta, Somescola.cat, van ser clars en el seu missatge cap al Govern de Catalunya: “Reclamem al Govern que dicti instruccions ben clares i precises que donin confiança als nostres centres educatius, que ens refermin en els nostres valors educatius i que no cedeixin ni un pas en la presència del català a les nostres aules”, expressava el manifest. “La LOMCE no s’ha d’aplicar el curs vinent, ho hem d’impedir!”, proclamava.

De fet, la manifestació comptava amb el suport de tota la comunitat educativa catalana -sindicats, famílies, estudiants i moviments de renovació pedagògica-, que en més d’una ocasió ja han pressionat la consellera Rigau perquè prengui mesures concretes per esquivar l’aplicació de la LOMCE. “Hem d’insistir sempre que puguem que el combat és contra la LOMCE en la seva globalitat, no només pel que fa a la llengua”, comentava Àlex Castillo, president de la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac).

Crits d’independència i estelades

La concentració ha estat adornada en tot moment per elements tradicionals de la cultura popular catalana: bastoners, gegants, grallers, trabucaires… Tots han sortir a donar un cop de mà a l’escola catalana, en una manifestació que ha tingut un marcat caràcter independentista. Però sobretot ha estat una reivindicació de la llengua catalana. Hi ha hagut missatges per als docents de les Illes Balears, que mantenen una pugna amb el PP per garantir el català com a llengua vehicular -menció especial per a Jaume Sastre, que porta 38 dies en vaga de fam-, i també per al País Valencià i la Catalunya Nord.

“L’única manera de poder defensar la nostra escola és votar el proper 9 de novembre per un país independent”, explicava la Mireia Domènech, mare de dos fills que van a l’escola a Sant Feliu de Llobregat. Cadascun d’ells portava un capgròs i una bandera estelada. “No respecten les nostres lleis ni la majoria del Parlament, així que no tenim cap altre remei”, sentenciava Domènech.