Alliberament nacional
Clam catalŕ al món per reivindicar el dret a decidir el 9-N

Catalunya Nord i el País Valencià s'han sumat a la iniciativa aixecant castells a la Porta Catalana a Salses i Algemesí respectivament

08/06/2014 Política

Vuit capitals europees, Barcelona, Berlín, Brussel·les, Ginebra, Lisboa, Londres, París i Roma, han viscut aquest migdia una actuació castellera simultània que ha fet sentir el clam del 9N a Europa. L'Acció “Catalans want to vote – Human towers for democracy” ha internacionalitzat el cas català, amb rèpliques a 46 ciutats catalanes, així com a Santiago de Xile, Mont-Real i Pamplona (Navarra). L'acció s'ha fet amb èxit arreu, amb una aixecada total de més de 70 castells i la participació de 5.000 castellers (fotogaleria Europafotogaleria diverses).

A cadascun de les ciutats europees, els castells han tingut també un padrí que acompanyava l'acció i que ha llegit el manifest de la diada “Catalans want to vote” (català, castellàanglès, francès, italià, portuguès i alemany), acompanyant l'actuació castellera respectiva. 

A les 12 del migdia a l'Alexanderplatz Berlín, apadrinats per l'entrenador Josep Guardiola, els Xics de Granollers han fet un 5 de 7. A la Grand Place de Brussel·les, apadrinats per l'actor Sergi López, els Castellers de Vilafranca han aixecat un 3 de 8. A la Place des Nations de Ginebra i apadrinats per l'actor Joam Mompart, els Xiquets de Reus han fet un 4 de 7. A la Torre de Belém de Lisboa, apadrinats pel dramaturg Helder Costa, els Castellers de Sants han aixecat un 3 de 8. A la Tower Bridge de Londres i apadrinats per l'historiador Paul Preston, la Colla Jove Xiquets de Valls ha fet un 5 de 7. Al Champ de Mars de París, davant la Torre Eiffel i apadrinats pel músic Jordi Savall, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha fet un 4 de 8. Finalment, a la plaça Giancolo de Roma, els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú han fet un 4 de 7. 

El punt central a Catalunya ha sigut la Plaça Gaudí de Barcelona, davant de la Sagrada Família. Allà, la colla castellera de la Sagrada Família ha aixecat un 3 de 7 mentre una pantalla projectava simultàniament la resta de castells a Europa. Tot seguit, la presidenta d'Òmnium, ha llegit el manifest en català, al costat de Jordi Carbonell, vicepresident de la Coordinadora de Colles Castelleres, i d'altres persones que l'han llegit en italià, anglès, alemany, portuguès i francès. és un acte democràtic allò que demanem els catalans. “Els catalans volem votar i volem decidir el nostre futur amb un referèndum. Fem una crida a tots els ciutadans europeus: l'Europa del futur, la volem aixecar amb vosaltres”, destaca el manifest. El grup de música Strombers ha tancat la vetllada davant la Sagrada Família. 

D'altra banda, també ha destacat a Catalunya l'actuació dels Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sabadell a la plaça Sant Jaume de Barcelona, que han fet un pilar per “Catalans want to vote”, coincidint amb el 45è aniversari de la colla local. “Catalans want to vote” ha internacionalitzat així la consulta del 9N amb la força dels castells, reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i símbol dels valors que projecta la cultura catalana al món.

Informació, imatges i web

El projecte d'Òmnium compta amb un web www.catalanswanttovote.cat on s'hi pot trobar tota la informació referent a aquesta acció d'internacionalització del fet català. D'altra banda, tots aquells que vulguin seguir l'esdeveniment per les xarxes socials ho poden fer a través de l'etiqueta #catalanswanttovote. Així mateix, l'Agència Catalana de Notícies (ACN) ha creat un pool gratuït des d'on tots els mitjans poden agafar cròniques, imatges i vídeos de l'acció. El pool és http://pool.acn.cat/.