Immigració
SOS de les persones sense papers de Mataró

La CUP i ICV-EUiA demanaran a l'Ajuntament que faciliti i flexibilitzi els tràmits d’empadronament i dels informes d’arrelament.

05/04/2014 Drets i Llibertats

Dissabte 29 de març de 2014, al Casal de Joves de Cerdanyola, es va reunir, amb el suport de l’Associació Veïnal de Cerdanyola, una assemblea de més de 50 persones sense papers de Mataró amb l’objectiu de traslladar les seves inquietuds als representants dels grups municipals d’ICV-EUiA i de la CUP.

El conjunt de les intervencions (veure la transcripció de 25 testimonis) van posar de manifest unes vivències personals i familiars molt dures i marcades per les traves legals. Tot i que moltes d’aquestes persones fa anys que viuen a Mataró, no han pogut regularitzar la seva situació, la qual cosa els dificulta l’accés al món laboral i repercuteix en les seves condicions de vida. Es va exposar l’existència generalitzada d’un tràfic informal de contractes laborals fraudulents a la ciutat, pels quals es poden arribar a pagar una mitjana de 3.000 a 5.000 euros. Les situacions descrites posen de relleu la vulnerabilitat i l’exclusió social en què es troben les persones sense papers residents a la nostra ciutat. Es va manifestar angoixa, patiment i un fort sentiment d’indefensió, agreujat per la creixent pressió de la policia sobre aquest col·lectiu. Es va traslladar una sol·licitud d’ajuda urgent per atendre necessitats bàsiques, així com també una demanda perquè l’ajuntament faciliti i flexibilitzi els tràmits d’empadronament i dels informes d’arrelament.

Si bé es desconeixen la xifra real de persones de Mataró que estan sense papers, des de la CUP pensen que és urgent conèixer bé l’abast d’aquest fenomen per tal de cercar-hi solucions justes i humanes, d’acord amb els valors de què presumeix la nostra ciutat.