LLENGUA
Per Sant Jordi Plataforma per la Llengua formarà una gran #XarxaDeCors

Per Sant Jordi Plataforma per la Llengua formarà una gran #XarxaDeCors amb 3.000 desitjos pel català a la plaça dels Àngels de Barcelona. A més a més, s'ha presentat un llibre sobre els 20 anys de l’entitat.

22/04/2014 Llengua
Com cada any des de fa una dècada, la Plataforma per la Llengua i 26 associacions de persones nouvingudes impulsen altre cop demà amb motiu de Sant Jordi una nova acció de sensibilització per promoure el català com a llengua comuna i eina de cohesió social. L’acció s’anomena “Xarxa de corsi pretén reunir 3.000 desitjos pel català que des de les 17.00 h de la tarda els ciutadans que passin per la plaça dels Àngels de Barcelona aniran escrivint en targetes en forma de cor. A les 19.00 h, els missatges s’aplegaran i es posaran dins d’un canó que els dispararà tots enlaire, en una pluja de desitjos que es recolliran en una xarxa de grans dimensions (10 x 10 metres).

L’activitat vol reivindicar el català com a eina de cohesió social i element d’inclusió per a les persones immigrades. L’acció vol simbolitzar també la tasca durant 10 anys d’aquesta xarxa de 26 entitats dinamitzades per la Plataforma per la Llengua per promoure el català com a llengua comuna i eix central de les llengües (prop de 300) que es parlen avui dia a casa nostra. La iniciativa estarà dinamitzada pel grup teatral Planeta Impro, i durant tota la tarda a la plaça també hi haurà altres activitats, com estands on les entitats organitzadores mostraran les seves activitats i donaran mostres dels seus materials, i també signatures de llibres de diversos autors. Quan s’acabi l’acció, es llegirà el manifest “El català, llengua comuna” i es tancarà l’activitat a les 20.15 h amb un concert de cloenda a la Rambla del Raval amb taller de músics canta Vinyoli, amb direcció conjunta de Max Villavecchia i Javier Garrabella, concert inclòs també en els actes de la jornada Tot Raval.

Aquesta “xarxa de cors” serà física i virtual, ja que qui ho desitgi pot deixar el seu missatge de forma digital a través del web xarxadecors.cat. Tots aquests missatges també s’aplegaran amb la resta de cors físics que s’escriuran el dia 23 d’abril. Qui ho vulgui també ens pot fer arribar també el seu missatge per les xarxes socials a través de l’etiqueta #XarxaDeCors.

Les 27 entitats organitzadores són: Plataforma per la Llengua, Amazan: Promoció Sociocultural i Desenvolupament, Asemblea Cultural Galega de Barcelona (ACGB), Asociación de Mujeres Ecuato-Guineanas E’Waiso Ipola, Asociación Músicos por la Paz y la Integración, Associació Alamanah, Associació AMICAL d’Immigrants Marroquins a Catalunya, Associació Catalana de Residents Senegalesos (ACRS), Associació Cultural Catalana Polonesa (ACCP), Associació Cultural, Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP), Associació Cultural Mexicano Catalana (MEXCAT), Associació d’Amics del Poble Marroquí (ITRAN), Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Barcelona (AEICB), Associació de Dones Amazigues – Tamettut, Associació de Treballadors Pakistanesos (ATP), Casa Eslava, Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, Centro Boliviano Catalán, Comunitat Palestina de Catalunya, Cornellà Sense Fronteres, El Miradors dels Immigrants, Els Altres Andalusos, Federación de Entidades Americanas en Catalunya (FASAMCAT), Federación d’Entitats Bolivianes a Catalunya (FEDEBOL), Federación d’Entitats Equatorianes a Catalunya (FEECAT), Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya (FEDELATINA), La Llum del Nord - Associació per a la ciutadania i cooperació entre pobles. L'acte compta amb el suport d’Abacus Cooperativa, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, FGC, Pans & company, Any Vinyoli i diversos mitjans de comunicació.

Quin és el drac més ferotge que amenaça el català?

De manera paral·lela, la Plataforma per la Llengua organitza enguany per Sant Jordi una altra campanya virtual per votar quin és el “drac” que aquest any ha actuat de manera més ferotge contra el català. Hi ha diversos candidats, que s’han caracteritzat per atacar la nostra llengua en diversos àmbits i arreu del territori de l’àmbit lingüístic: el Ministre d’Educació i Cultura José Ignacio Wert, el president del Govern Balear, José Ramón Bauzá, i el president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra. Les votacions es poden fer al web estimoelcatala.cat. L’aplicació permet enviar al personatge triat el manifest “El català, llengua comuna”, signat conjuntament per les 27 entitats i que mostra el català com a eina de cohesió i no com a font de confrontació. En pocs dies de campanya ja s’han registrat més d’un miler de vots.

I també un llibre sobre els 20 anys de l’entitat

Finalment, l’ONG del català també participarà enguany en la vessant més literària de Sant Jordi. I és que tot just la setmana passada es va presentar el llibre Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català, de l’historiador i membre de l’Executiva de l’entitat Francesc Marco, que fa un repàs de la història de l’organització tot contextualitzant-la en la història de l’activisme lingüístic. Marco serà un dels escriptors que signarà demà a la plaça dels Àngels.