Després de l’anunci el dimarts dia 15 d’abril, a la Torre del Pretori a Tarragona, de les preguntes definitives, generals i locals que seran sotmeses a referèndum popular el proper dia 25 de maig, Multireferèndum dóna el tret de sortida a les votacions electròniques, demà dimecres 23 d’abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi. Des de llavors i fins el 16 de maig es podrà votar a través de la pàgina web www.multireferendum.cat
Una vegada es tanqui el vot electrònic, també hi haurà possibilitat de efectuar el vot anticipat, del 17 de maig al 24 de maig, en seus i espais públics. La ubicació de les meses serà publicada a la mateixa pàgina web.
Per últim, la jornada central serà el 25 de maig mitjançant el vot presencial a peu de carrer, a les proximitats dels col·legis electorals.
Juntament amb la campanya de participació i de vot, també s’organitzaran diversos debats públics de cadascuna de les temàtiques. El primer dels debats centrals que se celebrarà serà sobre el pagament del deute i tindrà lloc a Barcelona el proper dijous 1 de maig a les 10:00 a la Nau Ivanow i comptarà amb la presència de David Fernàndez del Grup Parlamentari CUP-AE, Sergi Cutillas de la Plataforma per l’Auditoria Ciutadà del Deute i els economistes Josep Maria Busqueta i Marcos Hofmann. Moderarà el periodista Jaume Barberà.
Què és Multireferendum
Multireferèndum és una convocatòria per decidir sobre diferents qüestions d’interès públic, a través de la qual els col·lectius promotors de les preguntes volen que s’expressi la voluntat popular de forma directa i determinant sobre problemàtiques aturades a les institucions o sobre les quals no es deixa decidir la població.
Es tracta d’una iniciativa independent, no oficial, gestionada des del teixit associatiu i al servei de grups que necessiten dur les seves causes a referèndum; cooperativa, on els col·lectius promotors de les preguntes cooperen per convocar la societat catalana amb el màxim de garanties; confluent, ja que és un vector de treball concret, de durada determina i obert a persones i col·lectius interessats en les temàtiques tractades o en el mateix procés participatiu; i instituent: treballem per bastir una eina lliure que sigui útil en el futur per seguir abordant problemàtiques tant locals com generals.
Qui podrà votar
Hi podran participar les persones majors de 16 anys i residents a la comunitat autònoma de Catalunya. Caldrà acreditar la identitat i facilitar el lloc de residència.
Les preguntes i els seus grups promotors
La convocatòria consta de preguntes promogudes i avalades per col·lectius directament implicats en la problemàtica en qüestió. Quatre seran d’àmbit general i una cinquena de caràcter local que només es votarà en determinats territoris. Els grups promotors, les preguntes i les possibles respostes seran les següents:
Preguntes generals
1. Som Lo Que Sembrem
Quin tipus d’agricultura voleu que hi hagi a Catalunya?
a) Amb transgènics b) Sense transgènics
2. CUP i Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute
Voleu que el Govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims?
a) Sí b) No
3. Xarxa per la Sobirania Energètica
Voleu que la ciutadania de Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic?
a) Sí b) No
4. Comissions Promotores d’ILPs Rebutjades
Voleu que el grup promotor d’una Iniciativa Legislativa Popular pugui sotmetre la seva proposta a referèndum vinculant?
a) Sí b) No
Preguntes locals
5.1. Plataforma Aturem BCN World
Voleu que el projecte BCN World es tiri endavant? (Es vota al Tarragonès, l’Alt Camp i el Baix Camp)
a) Sí b) No
5.2. Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida
Voleu que el servei d’abastament d’aigua de Lleida sigui gestionat directament per l’Ajuntament? (Es vota a la ciutat de Lleida)
a) Sí b) No
5.3. Plataforma No a la MAT
Voleu que es construeixi la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de 400 kV? (Es vota a la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Alt Empordà i el Baix Empordà)
a) Sí b) No