Des de la Plataforma pel Dret a decidir del País Valencià (PDaD) han realitzat un comunicat de premsa on s'han posicionat pel que fa a la iniciativa de "Per un referèndum tant sí com no", a continuació reproduïm el comunicat de la PDaD:
La PDaD "Per un referèndum tant sí com no"
Des de la Plataforma pel Dret a decidir del País Valencià considerem que les declaracions del president Artur Mas i d’altres representants polítics, segons les quals, si el Govern espanyol no s’avé a acordar una consulta sobre l’autodeterminació a Catalunya, es convocaran unes eleccions plebiscitàries, són una certa invitació al Govern central a impedir la dita consulta, i suposarien una dilatació del procés i un frau a les promeses polítiques i a les reivindicacions tant de la Diada del 2012 com de la cadena humana del 2013, que va abraçar la costa mediterrània des del Rosselló fins al País Valencià, on se’ns va limitar que ens expressarem."
I també que "les persones que defensen aquesta opció afirmen que unes eleccions de caràcter plebiscitari se seguirien d’una Declaració Unilateral d’Independència. Tanmateix, nosaltres creiem que unes eleccions plebiscitàries no haurien de substituir l’exercici de l’autodeterminació basat en una consulta perquè la població catalana s’expresse. Reivindiquem que cal un referèndum, perquè el referèndum és un mecanisme molt més participatiu, democràtic i legitimador, i perquè fa explícita d’una manera molt més clara el mandat de la voluntat popular, tant de qui la gent que està a favor de la independència com de la que està en contra. De realitzar-se unes eleccions plebiscitàries – en les quals, a més, alguns potser voldrien que l’eix nacional deixés fora de debat l’eix social o que dividís el vot – seria el Parlament i no el poble el responsable de prendre una decisió. Creiem que la fórmula plebiscitària suposa posar de nou en mans dels partits polítics el futur del procés, i això podria fer que es reconduís a través d’un nou pacte amb el govern espanyol. Igualment, dubtem de la voluntat de dur a terme una Declaració Unilateral d’Independència per part dels i les que, ja ara, mostren reticències a celebrar una consulta sense l’aprovació del Govern espanyol.
Per tots aquests motius, nosaltres, des de la Plataforma pels Dret a Decidir del País Valencià, creiem que la no convocatòria d’una consulta, segurament, seria un frau a la democràcia i una desnaturalització de la capacitat de decidir. Quan la legalitat espanyola nega un dret com el d’autodeterminació és legítim i necessari utilitzar la desobediència per poder expressar-se democràticament. Probablement dilatar els terminis només és útil per a qui vol refredar el procés popular en marxa, com si allargar el referèndum poguera refredar les reivindicacions socials i nacionals dels nostres països de parla catalana, i ara, concretament, de Catalunya.
Des del País Valencià donem suport a la realització d’un referèndum vinculant al Principat i a que, en el cas que l’Estat espanyol no vulga permetre la seua convocatòria, es duga a terme de forma unilateral des de procediments democràtics, amb observadors i observadores internacionals que vigilen la justícia i l’equanimitat del procés de votació per la llibertat de Catalunya, com un gest de desobediència civil, de cultura democràtica i de noviolència activa. Perquè la població del Principat puga votar i expressar-se d’acord amb el que reconeix el secretariat general de l’ONU; des de la fi de la II Guerra Mundial fins hui dia l’ONU ha defensat la vigència dels drets humans i dels pobles, signat per l’estat espanyol, i el dret a l’autodeterminació com la millor opció per resoldre els conflictes polítics al món. No demanem més que s’aplique aquest dret a decidir tant a Catalunya, com al País Valencià, a les Illes i a qualsevol país del món.