REPRESSIÓ
Girona antimonàrquica

Exigeixen respecte a la llibertat d’expressió i que es deixi d’assetjar Girona en les visites de la casa reial espanyola

22/03/2014 Drets i Llibertats
Sis mossos estan imputats i quatre més han estat citats a declarar com a conseqüència de les denúncies interposades per l’esquerra independentista contra l’actuació policial en les darreres visites de Felip de Borbó a Girona, que han provocat deu ferits des del 2012

Avui dissabte es presenta a Girona la campanya de l’esquerra independentista ‘Monarquia és estat d’excepció: independència, república i socialisme'. Els actes tindran lloc al Casal Independentista El Forn (plaça St. Pere 5, Girona) a partir de les 12 del migdia, i consistiran en una xerrada i un vermut de presentació de la campanya seguit d’un dinar solidari.

La iniciativa ha estat impulsada per Alerta Solidària, la CUP i l’organització juvenil Arran per tal de denunciar l’estat de setge que viu Girona cada cop que membres de la casa reial espanyola visiten la ciutat, així com les agressions i la persecució que pateixen les persones que s’hi mobilitzen en contra. Els fons que es recullin en els actes s’abonaran a la caixa de resistència de la campanya, que té per l’objectiu ajudar a sufragar les despeses dels diferents casos.

Els col·lectius han recordat que l’actuació dels mossos en les visites de Felip de Borbó a Girona ja han provocat deu ferits des del 2012, dos dels quals han acabat imputats. D’altra banda, fruit de les denúncies interposades per l’esquerra independentista en els darrers temps han estat citats a declarar fins a deu mossos, dels quals sis han estat imputats per lesions arran de la darrera visita de Felip de Borbó a Girona, el juny del 2013.

En el cas de la visita del príncep d’Espanya de l’any 2012, el jutge va citar a declarar el cap de l’operatiu policial, i va fer un toc d’atenció a Interior per haver-se negat a aportar dades sobre els agents responsables de les agressions. També en aquesta visita dos regidors de la CUP van ser retinguts i vexats per part dels serveis de seguretat de la casal reial espanyola quan es disposaven a accedir al Palau de Congressos de Girona, on havien estat convidats per assistir al Fòrum Impulsa.

Per tot plegat, els col·lectius impulsors de la campanya han denunciat la vulneració sistemàtica de drets i llibertats en aquests casos, i han criticat que Girona visqui “un autèntic estat de setge” cada cop que els membres de la casa reial espanyola trepitgen la ciutat. Per això han reclamat l’absolució de les dues persones imputades des del 2012 i que es respecti de forma escrupolosa la llibertat d’expressió dels ciutadans ha vulguin manifestar el seu rebuig davant les visites reials a Girona.

Recurs d’empara al TC per la crema de fotos del rei

D’altra banda, els dos acusats d’haver cremat fotos del rei el setembre del 2007 a la plaça del Vi de Girona estan pendents que es resolgui el recurs d’empara que van presentar al Tribunal Constitucional, després que l’Audiència Nacional els declarés culpables d’un delicte d’injúries contra la corona. Els col·lectius que promouen la campanya també han denunciat un cop més l’ús de fitxers polítics il·legals per part dels Mossos a l’hora d’identificar i perseguir els activistes independentistes.