Memòria històrica
Vila-real commemora els 308 anys de l'incendi de la població per les tropes borbòniques

La desfeta d’Almansa i la crema de Xàtiva són els dos episodis amb què se sol evocar la Guerra de Successió al País Valencià. Però hi ha altres que mereixerien figurar en un lloc destacat entre l’enumeració dels sucesos més rellevants del conflicte, com el de Vila-real

12/01/2014 Història
Vila-real va reviure ahir, un any més, un dels episodis més dolorosos de la seva història, amb l'homenatge a les 253 víctimes que van morir en el saqueig i incendi de la vila a les mans de les tropes de Felipe V de Borbó, en un acte conegut com la Crema de Vila-real. Aquest any es compleixen 308 anys d'aquest fet històric, que va marcar a la ciutat i que des de fa dues dècades commemoren Acció Cultural del País Valencià i l'Associació Cultural Socarrats, amb el suport de l'Ajuntament des de fa tres edicions.

Els actes van començar amb una marxa, que va partir a les 18.00 hores de la seu de Socarrats i que va passar pel Casal Jaume I, avançant cap al centre del municipi, passant per la plaça Major i concloent a la Torre Motxa.

Durant la proessó, amenitzada per la música de la dolçaina i el tabal, Els Micalets del Regne de València, abillats amb vestits de l'època, van llançar diverses ràfegues de trets amb trabucs, en una fidedigna reconstrucció històrica.

Ja a la Torre Motxa, es va dipositar una corona de llorer a manera d'ofrena a les 253 persones que van morir lluitant en defensa de les llibertats nacionals, amb la Muixeranga sonant de fons. Per finalitzar es van realitzar els parlaments, a càrrec de Fermí Font, de Socarrats, i de Toni Royo, d'Acció Cultural.