Ecologisme
"Eivissa diu No" desplega una campanya contra les prospeccions petrolieres

Diego Armando Maradona és una de les persones que apareixen en aquesta campanya cridanera i eficaç contra les intencions de les companyies petrolieres

30/01/2014 Territori

Un col·lectiu d'eivissencs i eivissenques porten a terme una campanya en què mostre el cos sense roba per protestar per la marea negra que amenaça les costes d'aquesta illa i del seu entorn. La campanya, molt visual, va arrencar a mitjans de gener i està sent un èxit. Nombroses persones mostren els seus cossos o la seva imatge per denunciar l'anunci d'aquesta atemptat ecològic.

Després de les peticions per part d'algunes petrolieres per realitzar prospeccions a les costes de l'illa, més de 8.000 persones s'ha posat en marxa per deixar clara la seva posició amb una protesta tan cridanera com eficaç.

Els  impulsors de la campanya exposen que "no han trigat a crear grups amb el lema "Eivissa diu No" a Facebook i a Twitter, amb els quals pretenen sumar seguidors contra els plans de la petroliera escocesa Cairn Energy en aigües del golf de València, entre Eivissa i Formentera.

Molts fronts contra les petrolieres

A mitjan agost vam anunciar que la plataforma Eivissa Antipetroliera, el grup ecologista GEN Eivissa i Amics de la Terra van iniciar  una campanya per conscienciar turistes i residents sobre els riscos que

Cairn Energy pretén dur a terme una exploració del subsòl en diversos punts entre Eivissa i València, alguns a sol 30 quilòmetres de la costa, a més d'en altres zones del litoral mediterrani. Aquest projecte tindrà "un gran impacte mediambiental" i "contradiu moltes directives i normatives tant a nivell local com a nacional i internacional", segons els ecologistes

Amenaça contra la costa d'Eivissa

L'objectiu que persegueixen les companyies petrolieres són la recerca de jaciments petrolífers en el fons del mar. Per a això s'utilitzaran uns canons submarins que llançaran cada deu segons una sèrie d'ones sonores de 249 decibel i que portaran greus conseqüències per a la fauna marina. Devastarà la pesca durant mesos, interromprà les rutes de cetacis, tortugues i dofins amb greus conseqüències per a la salut, com hemorràgies internes i danys auditius.

Aquests projectes d'exploració i explotació d'hidrocarburs consten tres fases: sondejos sísmics (per fer un mapa de les formacions geològiques del subsòl marí), sondejos d'exploració (si en els sondejos apareixen formacions geològiques que potencialment puguin contenir hidrocarburs) per a la perforació de pous de tast i finalment l'explotació comercial dels pous.