Garzón
Un bloc denuncia la relació de Garzón i la tortura des de l'Argentina

El Bloc garzonenargentina.blogspot.com recull un conjunt de continguts i enllaços que recorden la vinculació de l'exmagistrat amb la tortura i la vulneració dels drets i llibertats

05/12/2013 Internacional

Aquest bloc refresca tot el passat de Baltasar Garzón a l'Estat espanyol i el paper del jutge inhabilitat i condemnat en la vulneració dels drets humans. En un entrada denuncien el fet que se li atorgués l'anomenat "Premio AFSCA", i consideren com a insòlita la decisió d'oferir-li aquest premi, destacant que ha comandat "els tancaments de mitjans de comunicació" i la tortura contra periodistes.

Com a mostra d'això el bloc recull els mèrits de l'exmagistrat, com el tancament del diari Egin, la Ràdio Egin Irratia, la revista Ardi Beltza, la revista Kale Gorria (Carrer Roja ), Revista Solidaritat, i moltes altres. En aquest sentit recorden el periodista Pepe Rei, autor del llibre Garzón, la otra cara, que també va denunciar els vincles de les forces de seguretat espanyoles en l'augment de la circulació de droga entre els barris populars del País Basc i Galícia. Així mateix també recorda la periodista catalana Teresa Toda, subdirectora d'Egin i recentment alliberada, va ser empresonada per Garzón acusada de "col·laborar amb ETA", a partir de la teoria del "tot és ETA", impulsada per Garzón.

També recorda que Garzón va dirigir l'Operació Garzón contra l'independentisme català, duta a terme el 1992 per garantir la "pau olímpica" prèvia als Jocs Olímpics de Barcelona; i destaca que entre els nombrosos detinguts també van ser torturats durant l'operatiu de la Guàrdia Civil diversos periodistes, entre els quals dels setmanaris catalans El Temps i El Punt.

El suport al colpisme i als mitjans colpistes a Veneçuela

Un altre vessant de Garzón que posen de manifest, a diferència de la persecució de periodistes a l'Estat espanyol, són els lligams que manté amb el canal de televisió privada de Veneçuela RCTV, un dels canals de TV que va falsificar les proves audiovisuals de l'anomenada "Massacre de Pont Llaguno": es tracatava d'una maniobra dels opositors que van distorsionant les imatges per fer creure als espectadors que els militants chavistes disparaven contra les multituds opositores.  També exposen que Garzón va acudir a Veneçuela a donar suport a la direcció de RCTV costat dels empresaris de Conindustria, que en aquell moment portaven a terme una forta campanya de boicot i sabotatge econòmic contra el govern de Chávez. Així com l'agressió dels seus guardaespatlles contra un periodista que el va fotografiar ensopegant en l'accés principal de l'Audiència Nacional espanyola, al qual va ordenar prendre-li la càmera el 1995.

Garzón, encalçat a les repúbliques de Llatino-Amèrica

A l'octubre, internacionalistes solidaris i a favor dels drets humans van dur a terme un escarni contra Baltasar Garzón durant un acte en què aquest dimecres l'exmagistrat havia de ser homenatjat a la ciutat argentina de Mar del Plata Persones vinculades al col·lectiu Euskal Herriaren Lagunak van escridassar Garzón per tercer cop en menys d'un mes a l'Argentina. Dies abans Garzón havia de ser homenatjat aquest cop com "Visitant il·lustre" al Consejo Deliberante de la ciutat de Mar del Plata. Just en iniciar-se l'acte l'exmagistrat va ser interpel·lat pels solidaris, que el van acusar de ser responsable que centenars de detinguts hagin estat torturats i empresonats en base a les seves doctrines en lluita contra l'independentisme basc. Els assistents van realitzar crits contra l'exmagistrat, que va escoltar com li etzibaben "Com als nazis et passarà, on vagis t'anirem a buscar."

Els actes previstos a la tarda en què Garzòn també havia de participar, un al Rectorat de la Universitat Nacional de Mar del Plata i un altre a l'Espai Cultural Unzué, van ser suspesos.

Un escarni continuat

Dies abans d'aquest escarni a Mar del Plata Garzón ja va haver de cancel.lar la seva participació en un col·loqui a Buenos Aires. També va haver d'abandonar un programa de ràdio a la capital argentina per la porta de darrere i escortat per la policia, el passat mes de setembre.

Anteriorment, l'agost del 2012 persones de diversos col·lectius van aprofitar la presència de Garzón a l'acte de la Comissió Provincial per la Memòria, realitzat a La Plata, per denunciar públicamente el paper d'aquest jutge en la repressió i la tortura a l'Estat espanyol.web Tal i com com explicar Resumen Latinoamericano, s'hi van llençar octavetes i les intervencions de diverses persones van recordar  l'autoria de Garzón en el macrosumari 18/98 contra independentistes bascos, i altres implicacions en la vulneració dels drets humans amb l'aleshores magistrat de l'Audiència Nacional espanyola.