Maria José Català, consellera d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, anuncià des de la seu de Lo Rat Penat que el Consell vol implantar una nova assignatura al currículum de primària, aprofitant la reforma centralitzadora del ministre Wert, que duria títol el de“Cultura del poble valencià”. El seu objectiu seria el de promoure la “defensa d’allò valencià” com el folklore, les festes, els jocs tradicionals, etc.
El govern del PP, després de retirar l’assignatura d’Educació per a la ciutadania, té la intenció d’imposar el poble valencià la tortura taurina com a part de la seua cultura. Encara pitjor, té la intenció d’adoctrinar els xiquets i xiquetes en favor dels interessos de la indústria de la tortura taurina, ja que els bous al carrer formarien part del programa de l’assignatura.
També es probable que s’incloguen formes d’explotació animal com el tir i arrossegament, malgrat ser una pràctica sorgida des de la foscor del franquisme, a la dècada dels 1940, i sense cap implantació rellevant anterior als 1970. O que es defense com a molt valenciana la milionària matança d’aus migratòries amb el parany i l’enfilat, protegits per la Generalitat Valenciana malgrat les sentències contra aquesta massacre del TSJCV, el Tribunal Suprem espanyol i el Tribunal de la Unió Europea.
Des de la Plataforma Carles Pinazo denunciem aquest nou intent d’imposar la tortura taurina com a pròpia del conjunt de valencianes i valencians, malgrat que la majoria es desentenen completament d’ella quan no la rebutgen obertament. Aquesta obsessió té els seus precedents en els intents del conseller Serafín Castellano de promoure càtedres taurines a les universitats valencianes i que intentà declarar la tortura taurina Be d’Interés Cultural Immaterial (BICI) de la Comunitat Valenciana.
Aquestes maniobres han estat un rotund fracàs, i han generat ridículs com el que protagonitzà Consol Císcar, que desembarcà al Consell Valencià de Cultura i maniobrà per a evitar, a la desesperada, l’aprovació de l’informe[1] del Consell contrari a la declaració del BICI. A aquest informe s’afegiren el de la Universitat de València[2], el breu no de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i l’informe aportat per la Plataforma Carles Pinazo.
La tortura taurina no és patrimoni cultural perquè el linxament públic d’animals no és cultura. Com diu la UNESCO, pràctiques com aquestes que, a més, no generen cap simpatia entre la major part de la població que s’hauria d’identificar amb elles, no es poden considerar patrimoni cultural. No ho poden imposar mitjançant l’adoctrinament de xiquetes i xiquetes. No poden imposar aquesta barbàrie, contrària als valors més fonamentals de l’educació, i els pares i mares ho poden permetre.
La Plataforma Carles Pinazo tornarà a estar enfront d’aquesta obsessió del govern del PP valencià per imposar la cultura del maltractament al poble valencià i, ara, des de les escoles. Anunciem que portarem a terme el mateix tipus d’accions amb les que la declaració del BICI quedà en evidència.
[1] Plataforma Carles Pinazo, 30/05/2012, Informe sobre els festejos taurins, Comissió de promoció cultural del CVC, maig del 2012, http://plataformacarlespinazo.wordpress.com/2012/05/30/informe-sobre-els-festejos-taurins-comissio-de-promocio-cultural-del-cvc-maig-2012/
[2] Plataforma Carles Pinazo, 17/06/2012, Informe de la UV contrari al BIC,http://plataformacarlespinazo.wordpress.com/2012/06/17/informe-de-la-uv-contrari-al-bic/