Llengua
La plataforma Castelló per la Llengua presenta els actes de commemoració dels 81 anys de les Normes de Castelló

Els actes culminaran amb una manifestació a Castelló de la Plana el 21 de desembre amb el lema “Per un País de tots: escola valenciana, pública i de qualitat”.

23/11/2013 Llengua

La Sala d’actes de l’Institut Ribalta de Castelló de la Plana va acollir ahir la presentació dels actes commemoratius dels 81 anys de les “Normes de Castelló” organitzats per la plataforma Castelló per la Llengua, que aplega una vintenta de partits i organitzacions polítiques, sindicats i associacions culturals de la ciutat. Segons ha informat Castelló per la llengua. Per tercer any consecutiu, les entitats reivindicaran les “Normes del 32” com a símbol del treball per la plena normalitat per a la llengua dels valencians.

L’acte ha començat amb la intervenció d’Avel·lí Flors, que en nom de Castelló per la Llengua ha volgut recordar que “vivim un context de constants atacs i intents de minorització de la llengua”, amb la LOMCE o la voluntat del PP de tancar RTVV com a principals exponents. “Les entitats convocants volem posar sobre la taula una proposta integradora de País, amb el valencià com a llengua comuna i de cohesió social” i ha remarcat la importància de defensar l’escola pública, de qualitat i en valencià per a l’assoliment d’aquest objectiu. Les reivindicacions de la commemoració es recullen en una “Crida a la mobilització” a la qual s’aniran recollint adhesions durant la campanya.

Tot seguit ha presentat els actes, que començaran amb dues taules rodones sobre les amenaces a la llengua al País Valencià i a la resta de territoris de parla catalana i una conferència sobre les Normes Ortogràfiques de l’IEC en el centenari de la seua aprovació i sobre el paper de Lluís Revest, mort ara fa 50 anys, en l’acord de les Normes de Castelló. Una altra de les apostes serà la mobilització i la visibilització de la lluita per la llengua, amb una jornada farcida d’activitats el 21 de desembre, amb fira d’entitats i activitats infantils, dinar i manifestació. Finalment, la tercera pota de la commemoració la conformen les activitats musicals, que duran Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Miquel Gil i el seu espectacle Nus al Paranimf de l’UJI el 20 de desembre, i el concert amb Pepet i Marieta i Agraviats que clourà els actes el 21 de desembre a la nit.

Ha pres la paraula a continuació Vicent Pitarch, sociolingüista i delegat a Castelló de l’IEC, que en la xerrada “L’escola valenciana, fonament de democràcia”ha volgut reivindicar l'aposta per l'escola en català, pública, participativa, inclusiva i renovadora que representa el projecte de l'escola valenciana. Després d'un repàs a la història d'aquest projecte, ha denunciat amb contundència la LOMCE, que s'hi situa a les antípodes. Ha aprofitat els últims minuts de la seua intervenció per a recordar la figura de Lluís Revest, personatge clau en l'acord de les Normes de Castelló i del qual es compleixen 50 anys de la mort.

Finalment, des de la taula s’ha animat el públic assistent a participar de les dues activitats programades per la plataforma per a aquest cap de setmana: el Vermut Literari amb Isabel-Clara Simó dissabte 23 al migdia i l’espectacle Veus Femenines per la Llengua, de La Rabera Eclèctica Teatre, el mateix dissabte a les 19h.