La campanya 1 milió de signatures per l'autodeterminació impulsada per l'International Comission of European Citizens (ICEC) es presenta avui amb una quarantena de vídeos en què personalitats catalanes de diversos àmbits fan pinya a favor del dret de les nacions a decidir el seu futur.
Ara ja han assolit al voltan de 300.000 signatures i amb aquesta campanya nacional esperena arribar a segments de la població tan dispars com plurals són els testimonis que expressen el seu suport a la campanya de l'ICEC i que en el document detallem amb noms i cognoms.
La campanya audiovisual recollirà 40 testimonis de 3 minuts de personalitats plurals de la societat civil catalana, com ara el president de la plataforma Els Altres Andalusos, Lluís Cabrera; el president i portaveu de Súmate, Eduardo Reyes; la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; el president de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Oriol Illa; el portaveu de l'Observatori en contra de l'Homofòbia, Eugeni Fernàndez; l'impulsor de la campanya #novullpagar, Josep Casadellà, o el president de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, entre d'altres. També hi participen veus de la política com ara el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal; l'eurodiputat d'ICV Raül Romeva; el diputat de la CUP al Parlament Quim Arrufat i el socialista Joan Ignasi Elena.
La campanya tindrà una 1era cloenda a Brussel.les, la capital política d'Europa, el 30 de Març del 2014 amb una manifestació conjunta i amb participants de tota Europa.
Aquesta iniciativa té com a objectiu fer visible el suport de molts ciutadans europeus a l'exercici del dret d'autodeterminació dels pobles davant les institucions europees. També pretén evidenciar el compromís d'aquestes persones “a favor de l'exercici de la democràcia i dels drets universals a tot el territori europeu i el rebuig a què aquest exercici lliure i democràtic es vegi enterbolit en ple segle XXI per dificultats intencionades i fins i tot amenaces de caire polític i militar per part d'estats membres d'una Europa contemporània i Premi Nobel de la Pau”, explica l'ICEC en un comunicat.
Tot i que la iniciativa té el seu origen en la cooperació entre diversos col·lectius arran del procés de les consultes populars per la independència (2009-2011), no es tracta d'una campanya catalana amb vocació internacional, sinó “una campanya que neix internacional”, subratlla l'ICEC. I és que la iniciativa està impulsada de manera simultània des de diversos països europeus, com Escòcia i Flandes, i per tot un seguit d'organitzacions, partits i acadèmics d'arreu de la Unió.