Alliberament nacional
La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià presenta el seu manifest l'1 d'octubre

Un miler de persones s’ha adherit al manifest, que reclama que el País Valencià siga el subjecte polític de decisió

28/09/2013 Drets i Llibertats

La campanya pel Dret a decidir del País Valencià presentarà el pròxim 1 d’octubre el seu manifest en un acte públic al Teatre Micalet de València. Segons ha informat l'ACN, el portaveu de la plataforma, Antoni Infante, ha explicat aquest divendres que la iniciativa posa l’èmfasi en la recuperació de la capacitat d’autoorganització política dels valencians des de la situació actual.

Infante ha afegit que la plataforma busca la transversalitat ideològica però amb el denominador comú de "voler que l’eix de decisió de les polítiques econòmiques, polítiques, socials i lingüístiques estiga ací". La plataforma assenyala que la presentació inicia una segona etapa en què "haurem de bastir eines i ponts entre gent de diversa sensibilitat".

L'acte es dividirà en tres blocs. El primer consistirà en un homenatge "a les persones veteranes que durant molt de temps han mantingut l’espurna del que som". Infante ha afegit que en la seva opinió ha estat una generació que no ha tingut un reconeixement públic. La plataforma homenatjarà així una trentena de persones majors de 70 anys amb un "senzill acte" que comptarà amb lectura de poemes.

La presentació pública tindrà un segon bloc d’actuacions musicals a càrrec de la Colla de dolçaines i tabalets Estrella Roja de Benimaclet, Vladi et son petit orchestre, Enric Cassassús, Miquel Gil i Feliu Ventura.

La darrera part de l’acte públic consistirà en la lectura del manifest a quatre veus. El portaveu dels organitzadors ha explicat que la plataforma ha volgut que fos una lectura "polifònica" que reflectís "totes les diferents sensibilitats que s’hi ha adherit". 



Segons que ha explicat Antoni Infante, el text parteix de "l’anorreament" històric que viu el País Valencià com a societat i cultura però posa l’èmfasi en la societat actual. "Les persones no podem decidir què volem fer, el manifest és un cant a l’empoderament, a recuperar la nostra capacitat d’autoorganització política", ha manifestat.

Infante ha afegit que el poble valencià "no és immadur i no ha de dependre de ningú per subsistir" i que la plataforma en aquest sentit fa una crida a "recuperar el que en una persona seria el procés d’emancipació, en un poble és el procés d’alliberament".

Els organitzadors posen el punt comú denominador en què l’eix de decisió de les polítiques econòmiques, polítiques, socials i lingüístiques estigua al País Valencià i consensua l’oposició a "l’espoliació econòmica i social, a la privatització d’allò públic, a les agressions a la nostra llengua i a que es veja la nostra cultura com minoritzada, folklòrica i de segon nivell".

"Ara iniciem una altra etapa, haurem de bastir eines i ponts entre gent de diversa sensibilitat per anar perfilant el futur, en eixe futur ens hem posat d’acord en què el subjecte polític és el nostre poble per tenir capacitat de decisió, les eines que possibilitaran la factibilitat són les eines en què ens hem de dotar-nos", ha dit Antoni Infante.

Els organitzadors han remarcat que més enllà de la pertinença a partits o sindicats, hi ha molts adherits a títol individual. Infante ha manifestat que la plataforma "no naix per competir, a nivell polític i individual, sinó per anar més enllà i fer un procés d’empoderament de la societat". Un miler de persones s’ha adherit al manifest, segons que ha explicat l’organització.