Dos periodistes de Jordània assenyalen un príncep saudita com l'artífex de l'atac químic a Damasc
04/09/2013 Hemeroteca
Directa núm. 327 Directa núm. 327

Dale Gavlak i Yahya Ababneh, dos prestigiosos periodistes de l'Orient Pròxim assenyalen, després d'una investigació sobre el terreny, el príncep Bandar bin Sultan de l'Aràbia Saudita com a mà negra que s'amaga darrera de l'atac químic als suburbis de l'est de Damasc. Aquest monarca, que manté excel·lents relacions amb alts responsables del Partit Republicà dels Estats Units, hauria finançat la compra i el trasllat de les armes químiques fins a la regió de Ghouta uns dies abans de les dramàtiques detonacions que van deixar entre 355 i 1400 víctimes mortals, segons les diferents fonts consultades. 

El reportatge s'ha confeccionat amb entrevistes entre ciutadans de Damasc i dels municipis afectats per les explosions, situats a uns quinze quilòmetres de la capital. No es tracta de fonts oficials del règim, sinó que el gruix de la informació prové de rebels que lluiten des de fa dos anys i mig contra Bashar Al Assad, un extrem que dóna encara més rellevància a aquesta nova versió d'un incident que és a punt de provocar una regionalització de la guerra civil que es viu a Síria des d'inicis de 2011. Gavlak i Ababneh expliquen que fins a una dotzena de milicians han confirmat que els obusos utilitzats a les barriades de l'est de Damasc provenen de l'Aràbia Saudita i són introduïts pel batalló Jabat Al Nusra a instàncies del príncep saudita. Pel que fa a l'armament que va ser detonat la matinada del 21 d'agost, deixen la porta oberta a que les activistes rebels que el van llançar no sabessin que es tractava d'armament químic: "Ells no ens van explicar quin tipus d'armes eren i com s'havien d'utilitzar. Nosaltres no sabíem que es tractava d'armament químic. Mai no vam imaginar que es tractava d'armament químic". Són les paraules d'una rebel que els periodistes han pogut autentificar però que vol mantenir-se en l'anonimat sota la lletra 'K'. Un altre activista anomenat 'J' afegeix: "Teníem molta curiositat sobre aquest armament. Desgraciadament alguns dels rebels van manipular els obusos imprudentment i van desencadenar les explosions". Aquesta explicació també obriria la porta a un desenllaç tràgic per raons fortuites, un relat molt allunyat del que s'ha explicat fins ara des dels serveis d'intel·ligència occidentals. 

Un príncep que va amenaçar Rússia i manté excel·lents lligams amb la CIA

Els periodistes jordans posen negre sobre blanc els testimonis trobats sobre el terreny i incorporen una biografia del monarca saudita que ajuda a entendre les relacions de poder a la regió i els interessos geoestratègics i comercials vinculats al gas i al petroli que han fet sobredimensionar fins a conflicte regional una guerra que, en un principi, tenia un caràcter de revolta interna contra la dictadura alauita. En aquest sentit, detallen les amenaces que el suposat instigador de l'atac químic a Damasc va fer a Vladimir Putin fa poques setmanes, un episodi que va publicar Business Insider i The Telegraph, però que no van tenir ressò global. Putin hauria rebut un ultimatum: si ajudava a caure el govern d'Al Assad rebria grans quantitats de petroli a preu de saldo; en cas contrari afrontaria la possibilitat d'atemptats de la guerrilla txetxena durant els jocs olímpics d'hivern a Sochi previstos per l'any 2014. També és interessant la biografia sobre Bandar Bin Sultan que va publicar The Independent fa tres dies, on s'expliquen les connexions amb la CIA d'aquest monarca. Entre d'altres imatges que no consten a la història oficial de les recents guerres a l'Orient Pròxim es poden trobar instantànies del monarca saudita acompanyat de George W. Bush. La premsa britànica fa dies que es fa ressò de totes aquestes connexions i, precisament ahir, la cambra dels comuns va tombar les intencions de David Cameron d'intervenir militarment a Síria.