Un grup de famílies es concentra, des de dilluns migdia i de manera permanent i indefinida, davant la Delegació Territorial d’Educació a Menorca. La concentració està motivada per dues demandes: la restitució dels tres directors dels instituts de Maó represaliats per la Conselleria i la designació d’un nou delegat d’Educació per a Menorca.
La mobilització va ser iniciada per tres famílies des de dilluns passat
La mobilització va ser iniciada per tres famílies coincidint amb el final de la concentració celebrada amb motiu del primer dia de la vaga indefinida de docents. L’acció es va difondre amb rapidesa gràcies a contactes personals i a les xarxes socials, amb crides a la participació i les etiquetes #quetornindirectorsmaó, #vagaindefinidadocents o #denormalitatres.
Al llarg del capvespre es van succeir les mostres de suport i solidaritat per part de nombroses famílies, de docents, d’avis i de veïns, així com de representants de diferents Associacions de Mares i Pares de Menorca, sindicats i persones d’un ventall molt divers de moviments socials de l’illa. Al vespre, la concentració sumava una trentena d’integrants, una part dels quals van passar la nit acampats davant la seu de la Delegació.
Mostres de suport
Des del matí de dimarts, les mostres de suport s’han anat succeint de manera constant i la concentració ha compartit i consolidat entre els assistents l’exigència de les demandes a la Conselleria d’Educació: la restitució dels tres directors represaliats (a partir de l’anulació dels expedients i l’omissió de qualsevol falta) i la designació d’un nou delegat d’Educació.
La determinació del col·lectiu per romandre davant la seu de la Delegació és determinada i pretén assolir els objectius que l’han motivat, actitud que considera legitimada atenent el menyspreu i la humiliació amb què els màxims representats del Govern Balear en matèria d’educació volen sotmetre la voluntat d’una àmplia majoria de la comunitat educativa de les Illes.
En el cas de Menorca, la situació es veu agreujada per l’excepcional i precària situació d’anormalitat que implica que els pares i mares dels centres amb directors destituïts no puguin canalitzar les seves inquietuds i demandes de manera natural, juntament amb el greuge que suposa per a l’illa no disposar d’un delegat d’Educació, en tant que és aquesta la figura que ha de canalitzar, transmetre les necessitats i treballar per la resolució dels problemes de l’educació menorquina a Palma.
Denunciar l’escalada de retallades en educació i el menysteniment cap a la Llengua
Amb tot, el col·lectiu de famílies vol denunciar l’escalada de retallades en educació, el menysteniment cap a la nostra llengua, l’empobriment democràtic i la pretesa regressió dels mecanismes participatius que implica la posició dels nostres dirigents actuals, la fugida endavant i la deriva en l’acció de Govern del PP en relació a l’aprovació del decret llei que pretén saltar-se la suspensió dictada per l’auto del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, completant la línia impositiva amb què ha gestionat tot allò relacionat amb l’aplicació del Tractament Integrat de Llengües i d’altres temes que han generat i generen una greu preocupació entre docents, alumnes, pares i mares.
De la mateixa manera, vol condemnar la manipulació i les mentides sobre el seguiment de la vaga que la Conselleria va difondre durant la jornada de dilluns, primer dia de la vaga; l’atemptat contra els drets fonamentals que suposen les declaracions del president Bauzà qualificant la vaga indefinida com a antidemocràtica; l’intent de coacció per part del diputat Antoni Camps per coartar la llibertat de vaga del professorat; la criminalització del col·lectiu docent i les difamacions sobre els objectius de la vaga indefinida exposats per Joana Maria Camps. En aquest sentit, tant en el cas de la consellera com en el del diputat, el col·lectiu s’identifica amb les creixents demandes de dimissió i mantindrà la pressió perquè es puguin fer efectives.
D’altra banda, el moviment de famílies reivindica de manera decidida el dret dels pares, les mares i els alumnes a participar en la presa de decisions en educació, a ixí com la implantació de projectes educatius consensuats i participatius; se solidaritza amb la vaga indefinida del col·lectiu docent i convida a donar suport als tres directors represaliats i insisteix a recordar que no han incomplert la legalitat vigent i que, per contra, sí que han representat la voluntat dels respectius Consells Escolars dels seus centres, que és on, sobretot, s’exerceix la representativitat de les famílies.
Davant la gravetat del moment i la importància que tots aquests esdeveniments tenen per al futur de l’educació, la mobilització ciutadana representada per aquest col·lectiu de famílies fa una crida al conjunt de la societat menorquina a sumar-se a l’acampada i a totes les mobilitzacions anunciades, o bé amb l’assistència o bé fent aportacions argumentals, materials o de suport que permetin assolir les reividicacions exposades