Arriba la 6a Marxa de torxes de les Terres de l'Ebre que porta per lema “Per uns Països Catalans lliures, guanyem la justicia social” i que tindrà lloc a Tortosa el 10 de setembre a les 20:30h amb sortida des del Castell de la Suda fins a arribar a la Plaça del Mercat.
Per sisè any consecutiu, el 10 de setembre, Tortosa acull la Marxa de Torxes per la Independència. Esta manifestació de l’independentisme a les Terres de l’Ebre, s’ha consolidat com la més gran del territori comptant l’any passat amb 800 persones marxant pels carrers del casc antic de Tortosa.
La Marxa de Torxes està organitzada per la Comissió 11 de setembre de les Terres de l’Ebre que enguany està formada per les entitats: Arran, Òmnium Cultural, Panxampla, Assemblea Nacional Catalana, Camí de Sirga, Casal Aixumara, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i Soldevila. La marxa que sortirà a les 20:30h des del Castell de la Suda, passant pel Casc Antic, acabarà a la Pl. del Mercat, amb els parlaments de Txell Teruel, membre de la Plataforma d’afectats per les hipoteques (PAH) a les Terres de l’Ebre i Susanna Abella, membre de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). La lectura del manifest anirà a càrrec de Paco Vallespí, president de la Lliga contra el càncer de les Terres de l’Ebre.
El lema d’enguany, “Per uns Països Catalans lliures, guanyem la justícia social”, referma la voluntat de la Comissió per treballar per un país nacionalment lliure i socialment just, en referència a les retallades en els serveis públics del país i amb les injustícies socials que es pateixen com els desnonaments o el robatori de les entitats financeres amb les participacions preferents i subordinades, entre d’altres. Es per això que un dels parlaments anirà a càrrec d’una persona membre de la PAH a les Terres de l’Ebre qui estan treballant per denunciar i aturar la injustícia dels desnonaments. Per un altre costat, com no podia ser d’un altra manera, el moviment social més important del territori, la PDE, tindrà veu a la marxa per tal de recordar la situació en la que ens trobem en la lluita pel territori.
Al manifest de 2013 també s’ha volgut denunciar les agressions a la llengua arreu dels Països Catalans així com la banalització del feixisme comparant-lo amb tot allò que prové del catalanisme. Finalment s’ha volgut assenyalar la voluntat de poder tenir un país lliure de corruptes i on tota la gent tinga igualtat d’oportunitats.