Cóndor
Alcoi demanarà a Itàlia que condemni els bombardeigs sobre el País Valencià

Fa uns mesos,  l'Audiència de Barcelona va ordenar reobrir la investigació sobre els bombardeigs de Barcelona. La querella va ser presentada per Altraitàlia

27/08/2013 Drets i Llibertats

Dins dels actes de commemoració del 75 aniversari dels bombardeigs de l'aviació italiana durant la Guerra del 36, l'Ajuntament d'Alcoi ha impulsat la sol·licitud d’una declaració de condemna per part del Govern italià.

L’Ajuntament ja va aprovar la Declaració institucional amb motiu del 75é aniversari del bombardeig sobre la ciutat d’Alcoi i en favor de la cultura de pau i no-violència al mes de gener i va programar tot un seguit d’activitats per al 2013, entre les quals destaquen un homenatge a les víctimes en el marc del primer bombardeig sobre la ciutat, la realització d’un cicle de xerrades sobre conflictes i pau o la programació d’exposicions per promoure la recuperació de la memòria històrica i la promoció de la cultura de pau i no-violència.

Entre 1936 i 1939 van ser més de 50 els municipis valencians bombardejats en el marc de la Guerra Civil per l’aviació italiana Cóndor que tenia seu a Mallorca. El balanç final va ser terrible: més de 600 bombardejos i quasi 1.900 víctimes mortals. En el cas d’Alcoi, van ser 64 els alcoians i alcoianes assassinats durant els bombardejos que van tenir lloc entre el 20 de setembre de 1938 i l’11de febrer de 1939.

L'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació sobre els bombardeigs de Barcelona

En relació a aquesta condemna, recentment s’ha sabut que l’Audiència de Barcelona ha ordenat una investigació per esclarir els responsables dels bombardeigs que va patir entre els anys 1937 i 1938 la capital catalana, i s’han remés comissions rogatòries al respecte al Ministeri de Defensa italià. L'Audiència considera que els fets que s’hi descriuen poden ser considerats delictes de “lesa humanitat” i crims de guerra.

També s'ha ofert a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya la possibilitat de presentar-se en la causa com a perjudicats per plantejar les reclamacions que considerin oportunes. L’admissió de la querella suposa la primera vegada a tot l’Estat en què un tribunal accepta aplicar la legislació internacional sobre de crims de guerra i lesa humanitat per investigar els horrors de la Guerra Civil.

La querella la va presentar l’associació d’italians residents a Barcelona, Altraitàlia, conjuntament amb alguns dels supervivents.