#0Responsables
Milers de persones amb els familiars de les víctimes en el 7č aniversari de l'accident del metro

Hi van haver concentracions a molts pobles, banderes a mig pal en diversos Ajuntaments. A més, els trens i tramvies de Metrovalencia es van aturar durant cinc minuts a les 12.55, hora exacta en la qual es va produir l'accident en 2006.

04/07/2013 Drets i Llibertats
Ahir a la tarda a la plaça de la Verge de València, milers de persones van donar suport a l'Associació de Víctimes del Metro del 3 de juliol de 2006 (AVM3J), en la commemoració de 7è aniversaridel major accident de metro de la història a Europa, que va costar la vida a 43 persones i va deixar 47 ferits.

Els familiars de les víctimes, que no han deixat de reunir-se cada dia 3 per exigir responsabilitats, van comptar amb el suport massiu dels valencians, que des del mes de maig s'han bolcat en aquestes concentracions després d'haver-se difós el cas al programa "Salvados", amb l'aparició de noves informacions sobre el sinistre i la crida de les xarxes socials. I és que cal remarcar que fins ara, hi havia com un silenci, només trencat per constància i la lluita de l'AVM3J que ha mantingut viva la flama en la recerca de la veritat sobre l'accident.

"És veritablement emocionant veure la plaça tan plena", va confessat Beatriz Garrote emocionada, qui va agraïr "als nous i als de sempre" el suport donat i va assenyalar que veure la plaça tan plena els fa sentir que no estan sols.

Va recordar que aquesta lluita la van començar unes 20 o 25 famílies, a les quals van acompanyar cada mes 200 o 300 persones, fins a arribar a les milers de persones que ahir van omplir la plaça.

Al finalitzar les seves paraules, que van ser rebudes per un perllongat aplaudiment, van pujar els membres de l'Associació a l'escenari i es va fer cinc minuts de silenci per les víctimes. Un cop acabat, el públic assistent van corejar els crits de "Cotino dimissió" i "Justícia".

A continuació, l’acte va tenir com a protagonista la música i la dansa, en homenatge als 43 valencians que van perdre la vida en un descarrilament que, com l’AVM3J sempre ha defensat, "s’haguera pogut evitar". Un acte especial i emotiu, amb la intenció "de passar una bona estona. Amb eixa intenció ho van preparar, perquè ells així ho haurien volgut". Pau Alabajos va participar amb la seva actuació a l'homenatge.

La concentració de la plaça de la Verge, la número 81 va tancar una jornada ple d'actes, en la qual es va fer un emotiu homenatge i una ofrena floral en el jardí situat sobre al revolt on es va passar l'accident, i es va celebrar una missa pels morts a l'Església de Sant Llorens.

Durant la missa, l'associació va reivindicar el seu "dret" i la seva "obligació" d'exigir la veritat i responsabilitats davant uns governants que "solament busquen el silenci que els atorga la culpabilitat", i van mostrar la seva esperança de futur davant la "aliança de la ciutadania en solidaritat amb les víctimes".

Mentrestant Alberto Fabra continua dient que l'accident va ser l'excés de velocitat

Ahir, el president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra deia a Borriana, que "va quedar demostrat a partir dels informes objectius, tant de la Universitat com de la Policia Científica i els perits judicials que l'únic que va produir l'accident va ser l'excés de velocitat ja que s'anava a 80 quilòmetres per hora quan s'havia d'haver anat a 40".

Fabra també va dir que era "conscient" que l'associació d'alguns familiars "està volent esbrinar més coses i per aquest motiu  va facilitar informació a la Fiscalia", i va assegurar que el Govern valencià col·laborarà amb la Justícia.