Ahir divendres va ser el primer dia fort del Rebrot’13: Sant Celoni s’omplia de cartells i pancartes que donaven la benvinguda a tots els assistents a la trobada de joves dels Països Catalans.
Xerrades formatives del matí de divendres
Ja de bon matí es van poder sentir dues xerrades a la Plaça de la Vila. Primer, la del professor d’Antopologia de la UB Manuel Delgado, que va parlar del control que exerceix el model urbanístic de les ciutats i pobles, vinculat al capitalisme. També va fer esment a la necessitat d’alliberar carrers per fer ben visible la lluita.
En segon lloc, els ponents de Som Països Catalans van presentar alguns dels projectes que duen a terme, com el recull de llibres en català que havien fet per Sant Jordi o el projecte Som Cims. Els assistents van participar activament tant en una xerrada com en l’altra, i fins i tot van proposar noves iniciatives.
La cultura popular pren la plaça
Ja de bon matí, diverses entitats es van plantar a la Plaça de la Vila per mostrar les seves iniciatives; així també com una mostra castellera dels xiquets de l’EI i un dinar popular. Cesk Freixas i Roc Casagran van oferir un recital acústic que combinava poesia i música.
Tarda de lluites, el plat fort de la jornada
El taller de masculinitat que es va fer a la Rectoria Vella i al qual van participar una vintena de persones va fer repensar el model de masculinitat patriarcal, que és el que impera en el nostre dia a dia.
Però l’acte estrella de divendres va ser el que va venir a continuació: la “Trobada de lluites”. La sala gran de l’Ateneu es va omplir de gom a gom (més de 300 persones) per sentir les paraules de David Fernández i Isabel Vallet (CUP-AE), Josep Garganté (COS), Teresa Forcades (PC), Maria Corrales (SEPC), Ramon Font (USTEC) i Albert Jiménez (PAH).
David Fernàndez i Isabel Vallet, de la CUP-AE, van parlar de la necessitat de construir alternatives com a primer pas de la desobediència i de les darreres dècades, marcades per la conquista dels drets a través d’aquesta desobediència civil.
Maria Corrales, del SEPC, va denunciar el domini educatiu per part de les elits polítiques i econòmiques. També va posar l’accent a la desobediència com a via per recuperar l’ensenyament en català, públic i de qualitat.
Ramon Font, de l’USTEC, va denunciar que les direccions dels centres són preses per càrrecs de confiança, cosa que provoca una repressió política al professorat, que es troba lligat a l’hora de denunciar les retallades per les amenaces de ser expedientats. Font va aprofitar també per fer una crida a la lluita tot dient que “la lluita educa”.
David Jiménez, de la PAH, va parlar de l’origen del moviment, que va sorgir arran de la necessitat de donar resposta al problema dels desnonaments. Va afirmar que aquesta lluita arriba a un gran sector de la població, cosa imprescindible per defensar els drets com a poble.
Teresa Forcades, del Procés Constituent, va parlar de l’estat primerenc en què es troba el projecte i dels seus objectius: davant la gran força del capitalisme, cal fer una reforma a tot el sistema polític, econòmic i social. El Procés Constituent, va dir, "es dirigeix al 50% de la població que pateix les conseqüències del capitalisme però encara no està organitzada".
I, finalment, Josep Garganté, de la COS, va parlar del sabotatge de la Patronal al transport públic de Barcelona i de la resistència dels treballadors. Alhora, va carregar fort contra les retallades salarials i l’eliminació de llocs de treball.
Nit de concerts
A dos quarts de nou van començar els concerts a Can Sans amb les bandes finalistes de l’Esclat, el concurs de grups joves dels Països Catalans, que van competir per ser els guanyadors de l’edició d’enguany. A continuació, s’hi van sumar El Veïnat, Ebri Knight, Arrap i Orxata, que van acomiadar la nit de divendres amb molta força.