Comunicació
Es qüestiona la versió oficial sobre l'accident de tren a Galícia

Un primer vídeo amb explicacions tècniques desmunta les argumentacions oficials i les informacions dels mèdia, mentre creix la sospita entre la població.

26/07/2013 Cultura

Es podria tractar d'un nou cas de #0responsables. Les explicacions oficials esbiaixades i contradictòries estan quedant qüestionades cada cop més a través de comentaris i informacions a la xarxa.

Un primer vídeo particular, realitzat pel que sembla per un entès en el funcionament dels trens, desmunta les informacions oficials i dels mèdia que atribueixen l'accident a un error només del conductors del tren. Curiosament, poques hores després que aquest vídeo es pengés ahir ha estat restrigit com a material per adults per Youtube, magrat que no conté imatges cruentes de l'accident. 

 

Degoteig inevitable de crítiques i sospita generalitzada

Alguns mitjans, com el diari 20Minutos, expliquen que el director general del sindicat de maquinistes i ajudants ferroviaris (Semaf), Juan Jesús García Frares, està convençut que si el tram de la via on va ocórrer el descarrilament hagués estat protegit amb un sistema de seguretat anomenat ERTMS emprats normalment en les línies de l'alta velocitat, la tragèdia "s'hauria evitat".

L'article "Las chapuzas del Alvia a Santiago: desde la inauguración y el trazado hasta la nota de Moncloa" publicat al bloc Un espía en el Congreso també apunta a les irregularitats en la construcció de la línia de l'Alvia. Concretament recorda que el dia de la inauguració d'aquest traçat-el 10 de desembre de 2011 - el tren acabat d'estrenar "va fer una batzegada que va provocar el desequilibri d'alguns dels usuaris. Hi va haver, aquest dia, un murmuri general sobre el dura que era aquesta corba després de més de 80 quilòmetres de línia gairebé recta d'AVE des Orense."

Per un altra banda, un extens article del digital de la BBC en espanyol assenyala citant experts ferroviaris que qualsevol dels sistemes existents en correcte funcionament hagués alertat el conductor sobre els límits de velocitat: "Quan el tren sobrepassa per 5 quilòmetres el límit de velocitat, sona una alarma. Si es sobrepassa per 9 km sona una altra alarma i als 15 km sobre el límit de velocitat es dispara el sistema de frens i el tren ja no pot continuar." I plenteja diverses possibilitats tècniques que haurien provocat l'acciden, que apunten a un sistema antic de control que no va funcionar.

 

Crítica política sobre les minses inversions

En canvi, el bloc sobiranista Ara o Mai exposa la manca d’inversió en el sistema de seguretat i la via podrien ser les causes finals de l’accident del tren de Santiago. Denuncien que les milionàries inversions a l'Estat en l’alta velocitat "sembla que no es van aplicar a la seguretat." I posa l'accent en el fet que, estalviant en seguretat, no hi havia instal·lats el sistema de seguretat ERTMS (European Rail Traffic Management System -Sistema Europeu de Gestió del Trànsit Ferroviari). També qüestiona el traçat del recorregut ferroviari, que "per estalviar en expropiacions la darrera part del recorregut del tren entre Madrid i El Ferrol, quan arriba a Santiago, deixa d’utilitzar el traçat nou completament independent per a l’AVE, i aprofita una via que es va construir durant el franquisme entre les dues ciutats."