Control social
Crònica de la presentació d'“El Malson d’Orwel" a Palma

Aquest estudi sobre el control social i la incursió de les noves tecnologies en l'espionatge generalitzat va ser presentat per primer cop a les Illes

26/07/2013 Drets i Llibertats
Portada del llibre "El Malson d'Orwell, control social i noves tecnologies". Portada del llibre "El Malson d'Orwell, control social i noves tecnologies".

El passat dissabre 20 de juliol una quarentena de persones van assistir a la presentació a Palma del llibre  "El Malson d’Orwell, control social i noves tecnologies, obra d'Alerta Solidària i  editat per Tigre de Paper sota la col·lecció Urpes, amb un pròleg del diputat per la CUP-AE, David Fernández. La presentació es va dur a terme a la llibreria Transitant.

Durant l'acte organitzat per Alerta Solidària de Mallorca el portaveu Xavi Pellicer de l'organització antirepressiva de l'Esquerra Independentista va explicar el perquè d'aquest llibre i les necessitats de conèixer com incideixen el control social i les noves tecnologies en les nostres vides.

El ponent va explicar que el llibre introdueix el paper del sistema repressiu i alguns mètodes de control social vinculats a noves tecnologies que actualment utilitza. També va destacar principalment la funció dels mitjans de comunicació , que amb els seus discursos regulen la conducta dels ciutadans, o dels telèfons mòbils, a través dels quals es realitza la vigilància de la gent amb militàncies polítiques, o així de les xarxes socials, amb les quals es coneixen les relacions de les persones.

El ponent va exposar les diferències entre aquesta vigilància a la llibertat individual i col·lectiva exercida per part del sistema dominant i la repressió exercida tradicionalment amb la presó, actes violents i processaments. Una forma de repressió més descrita com "més amagada però que es va desemmascarant." 

Una eina de coneixement per al moviment independentista

L'objectiu d'aquest llibre, tal i com s'ha destacat des d'Alerta Solidària "és conèixer les armes que té el sistema, per tal d'assolir l'autodefensa, a més delsuport mutu i la solidaritat amb la que responem a la repressió."

Aquest llibre explica el paper de les noves tecnologies en l'actual situació de control social i repressió. Concretament, comença definint el control social, per tot seguit passar a aprofundir en les noves tècniques de control social a mans de les Forces de Seguretat de l'Estat. El llibre també conté una explicació de la legislació estatal i europea que empara o permet aquesta situació repressiva actual.

Alerta Solidària, en una nota de premsa sobre les presentacions del llibre, anima a continuar lluitant per la plena llibertat social i nacional i cita el text del pròleg de David Fernàndez: "contra el sometent convergent, els Torquemada moderns i els maccarthys de barri salvapàtries i tota la seva tecnificació repressiva, allò de sempre: solidaritat, suport mutu i intel·ligència col·lectiva. Recursos per a l’autodefensa. Llum davant el quart fosc de la repressió i la impunitat. Per deslegitimar-la, despullar-la i, finalment que és del que es tracta, desobeir-la a plena llum. Perquè com deia la més bella de les dites tupamares a l’Uruguai resistent: “companyes, si han tornat, és perquè seguim estant. Per seguir sent."