Més d’un miler de treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio van exigir dimarts passat la dimissió del president de la CCMA, Brauli Duart, en les Assemblees Generals convocades d’urgència a cada empresa.
Es tracta de la resposta al fet que el Consell de Govern de la CCMA ha aprovat un pla d’acomiadaments col·lectiu que afectaria 312 treballadors i que aniria acompanyat d’una nova rebaixa salarial que seria del 7’5%.
Durant les darreres assemblees dels treballadors de TVC i Catalunya Ràdio han plantejat noves mobilitzacions i accions jurídiques que es concretaran els propers dies.
Vagues parcials per al juliol i agost
L'anunci d'aquests acomiadaments i desmatellament dels mitjans públics va tenir resposta divendres: el comitè d'empresa de TV3 ha convocat vagues parcials des del 25 de juny fins al 4 d'agost, programades entre les vuit del matí i les onze de la nit. Segons algusn portaveus de CCOO "s'han reservat el màxim de dies per fer vaga per tal de poder gestionar el procés que acaba de començar amb l'anunci d'un expedient de regulació d'ocupació per a un màxim de 312 treballadors."
Per altra banda la direcció ha assenyalat en el un to habitual durant les vagues que "respecta el dret de vaga", però que cal "garantir el dret a la informació és la millor defensa del servei públic de comunicació".
Privatització i acomiadaments
Segons han denunciat els treballadors i treballadores organitzats de TV3, per poder fer els acomiadaments el Consell de Govern ha decidit trencar les negociacions de Conveni i ha comunicat aquest trencament de manera irregular, fora de les meses de negociació. Per aquesta raó els treballadors han rebutjat frontalment la pretensió del Consell de Govern que evidencia que han estat fingint una negociació de Conveni. En aquest sentit, creuen que "sempre han tingut l’objectiu de desmantellar la televisió i la ràdio públiques catalanes i d’aprimar les seves plantilles."
Els Comitès assenyalem tot l’equip de govern de la CCMA, així com els directius de les dues empreses, com a responsables dels acomiadaments projectats. També el fan responsable que s'hagi autoritzat una decisió tan dràstica d'acomiadaments sense esgotar la via de la negociació i sense comptar amb el suport de cap altre grup parlamentari. Per això les paraules dels treballadors de TVC han estat molt dures: "Un govern no pot basar la viabilitat econòmica del país en acomiadaments de treballadors."
Suport de la CUP als treballadors i treballadores
La Candidatura d'Unitat Populuar (CUP) ham mostrat el seu suport amb els treballadors dels mitjans públics catalans. En una nota de premsa expressava que els acomiadaments "(...) no només són un insult a la classe treballadora, als centenars de treballadores afectades, sinó també és una invitació a la mesquinesa." I també que "Aquell qui s'apodera de paraules com ara ”estructures d'estat” és capaç d'estroncar-ne una de principal, de bàsica per aquest país. I ho farà, aplicant, per més barroeria, la reforma laboral que posa en situació d'emergència a totes les treballadores."