Bombers en lluita
Els antiavalots redueixen una protesta sindical dels bombers a cops de porra

Una protesta dels bombers coincident amb la compareixença del conseller d'Interior per presentar la campanya forestal d'estiu acaba amb una càrrega violenta de la policia autonòmica i la detenció d'un bomber

30/05/2013 Laboral

Uns 700 bombers de la Generalitat han protestat aquest dimecres davant el Parlament de la CAC per reclamar més personal i majors efectius i recursos. La  protesta es realitzava al mateix temps que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, presentava a la Cambra del Parlament la proposta de campanya de prevenció d'incendis forestals d'aquest estiu. Els sindicats de bombers han criticat aquest pla per insuficient, i per temerari, ja que en ocasions anteriors a les recents retallades s'ha demostrat les insuficiències dels recursos amb què han dotat aquests professionals.

Agents de la Brigada Mòbil dels Mossos D'esquadra han carregat amb violència contra els bombers poc després de les 12h del migdia. El gran dispositiu d'antiavalots ha encerclat els bombers. Durant les càrregues dels antiavalots s'ha exercit una violència desmesurada, amb cops de porra i escomeses dels policies. Gràcies al fet que els bombers duien col·locat el casc reglamentari molts dels manifestants no han resultat ferits al cap. Alguns dels bombers s'han enfilat als arbres per evitar els cops de la policia.

Els concentrats han fet sonar sirenes i també han fet servir petards per fer-se sentir al Parlament. Com a protesta simbòlica també han col·locat quatre taüts simulats que simbolitzaven "la mort del sistema de seguretat i emergències."

David Fernàndez, diputat per la CUP-AE, ha donat suport i ha dialogat amb els bombers que protestaven a l'exterior del Parlament. Dins, també ha mediat davant la Comissió d'Interior per la detenció d'un bomber de 63 anys, que finalment ha estat alliberat. La protesta ha acabat poc abans de les quatre de la tarda, mentre esperaven en assemblea que el company bomber fos alliberat.

 

Reivindicació sindical i de major prevenció d'incendis

La representació sidical dels bombers ha exposat que les retallades posen en perill la seguretat de la població. Aquests advertiments ja es van posar de manifest després dels greus incendis de l'estiu passat.

Una altra de les reivindicacions és que durant la revetlla de Sant Joan s'ampliïn les unitats per a la prevenció d'incendis i accidents, unes unitats que enguany el Govern vol reduir. En conjunt, els bombers reclamen la retirada del pla, així com l'increment d'efectius i majors recursos.

 

Incendis del Juliol-2012: Un precedent de temeritat

El juliol de l'estiu passat ja es va posar de manifest el fet que CiU havia optat per reduir totes les partides destinades als bombers enlloc d’augmentar-les en previsió d’un estiu complicat. Aleshores es va recordar que el Govern Mas havia desoït els arguments dels bombers, que el febrer del 2012 havien portat a terme una roda de premsa al Parlament de Barcelona advertint dels greus perills que suposaven les retallades en els bombers, un perill al qual s'hi afegia l'aplicació de les lleis Òmnibus, que obrien la veda al transit de vehicles (tot terrenys i quads) als boscos catalans.

Els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012, aprovats al Parlament amb els vots de CiU i PP, no només contenien les lleis Òmnibus o el cèntim sanitari, sinó també unes fortes retallades en el pressupost de prevenció i extinció d’incendis, en concret entre un 25 i un 34%, segons els sindicats, entre una quarta part i un terç menys que l’any anterior. 

Aleshores ja es va advertir que les retallades en alguns elements de prevenció d'incendis van ser tan fortes que hipotecaven  notablement la capacitat de reacció i control per afrontar els incendis. I més en un any com el 2012, en què la sequera va ser molt accentuda. Tot i aquestes advertències dels professionals, tant el President Mas, com a màxim responsable, l'aleshores Conseller d’Interior Felip Puig, van optar per aplicar les retallades en un tema tan greu com és la seguretat i el territori amenaçat pels incendis.