La CUP de Girona i l’organització juvenil Arran han organitzat mobilitzacions (cartell) contra la visita de diverses personalitats del món polític i empresarial espanyol i català, que visitaran la ciutat de Girona en el marc del Congrés de Seguretat Jurídica i Democràcia organitzat pel "Consejo General del Poder Judicial" i la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG els dies 3,4 i 5 de juny.
En aquesta ocasió, a més de Felip de Borbó, seran a la ciutat el ministre de Justícia Ruíz-Gallardón i l'expresident espanyol Rodríguez Zapatero entre altres alts càrrecs polítics i empresarials. La CUP els ha assenyalat com a “culpables de l’actual situació econòmica i responsables de la vulneracó constant dels drets socials i nacionals del poble català”. També hi assistiran l'alcalde de Girona Carles Puigdemont i la rectora de la UdG Anna Maria Geli, de qui la CUP ha criticat que rebin amb els braços oberts aquest tipus de personatges. En la mateixa línia la formació ha mostrat la seva disconformitat amb el fet que tant la UdG com l’Ajuntament de Girona hagin participat en l’organització d’aquest esdeveniment.
Monarquia = privatitzacions, explotació i destrucció del territori
Amb el títol “Contra la monarquia espanyola i les elits polítiques i econòmiques; democràcia, socialisme i Països Catalans”, les dues organitzacions convocants han volgut fer palès el seu rebuig al congrés, tant pel perfil de bona part dels ponents com per les empreses que hi ha darrere, com ara Abertis, Repsol, La Caixa, Telefónica o Agbar, que són “partícips i responsables de la destrucció del territori, la privatizació dels serveis públics, l’espoli econòmic, l’explotació laboral i el desastre financer que es viu als Països Catalans i arreu”.
La primera convocatòria serà una concentració, previst pel dilluns 3 de juny a les 12h davant de l’Auditori-Palau de Congressos de Girona. L’endemà dimarts s’ha convocat una manifestació que sortirà a les 19:30h de la plaça del Vi. La CUP i Arran han animat la ciutadania gironina a mobilitzar-se, i han fet una crida a les entitats i col·lectius polítics i socials de la ciutat perquè se sumin a les convocatòries.
Felip de Borbó, el no desitjat
Recordem que el passat mes d'abril la CUP va proposar que la ciutat deixi de reconèixer Felip de Borbó com a Príncep de Girona.
Poc abans, el mes de gener, centenars de persones es van mobilitzar a Girona en protesta per la inauguració de la línia del TAV i la presència d'autoritats com Mariano Rajoy o Felip de Borbó.
El rebuig gironí envers el príncep borbó es accentuar després que a finals d'abril es conegués a través una informació segons la qual fins a 20 patrons de la Fundació Príncep de Girona apareixen al sumari del 'cas Nóos', que els vincula d'una manera o altra a Iñaki Urdangarin o a l'Institut Nóos. Es tractava de persones influents i destacades del món empresarial i econòmic català i espanyol com Isidre Fayné, Salvador Alemany, Carlos Godó o José Manuel Lara.
L'operació de neteja de cara mediàtica que intenta vendre el Príncep Felip com a recanvi d'encaix a Catalunya no ha funcionat fins ara a Girona, malgrat les inversions i la pressió dels grans grups empresarials vinculats al poder. Les mostres de rebuig, encapçalades per la CUP, han frustrat una operació en què l'hereu borbó ha quedat retratat com a persona non grata.