El gag del programa humorístic Polònia de fa dues setmanes ha resultat premonitori: la família reial espanyola ha resultat finalment esquitxada per les seves implicacions en el cas Nóos, i la sospita sobre la corrupció generalitzada entre la institució reial creix entre la població i s'escampa entre sectors de l'opinió pública.
Després que el jutge José Castro hagi decidit imputar la infanta Cristina per la seva relació amb l'anomenat cas Noos, amb indicis de grans quantitats de diner públic desviats en favor de l'empresa de Diego Torres i Iñaki Urdangarin i les seves respectives esposes, aquesta sospita ha pres un evolució irreversible. En aquests moments els borbons es troben en el moment més baix de des de la Restauració en morir el dictador Franco.
La imputació de la Infanta Cristina s'ha produït després pel fet que el mateix Torres ha facilitat mails que comprometen la filla del rei espanyol en les trames del corrupció en què ha participat el seu marit, Iñaki de Urdargarín.
Així, malgrat la posició parcial de la fiscalia, la infanta Cristina haurà de declarar a Palma el dissabte 27 d'abril, com a copropietària i directiva dels tèrbols negocis d'Aizóon i Nóos.
La Casa Reial cuida la imatge
La reacció de la casa reial espanyola sobre les darreres decisions judicials pel que fa al cas Nóos han estat dir que "no comentarien les decisions judicials." Un posicionament que intenta mantenir les distàncies i cuidar la imatge en un greu moment de crisi i de desprestigi de la classe política. Segons ha indicat Vilaweb, la casa reial "es declara sorpresa per la decisió d'encausar la infanta Cristina."
Però per altra banda, la fiscalia espanyola "anticorrupció" ha pres la decisió recórrer l'encausament de la infanta, en un intent de fer el paper que la casa reial no s'ha atrevit a fer en un moment com l'actual.
Per una altra banda, el PSOE, en una reacció similar a la de la casa reial, ha fet manifestacions públiques demanant a la casa reial "que sigui neutral i que deixi actuar la justícia."
Felip de Borbó, preparant el recanvi des de Catalunya
Un altre moviment de fitxa d'escacs l'ha realitzat el Felip de Borbó, que avui ha participat en un acte d'entrega de despatxos de la 63a promoció de la carrera judicial a Barcelona, i al qual han assistit els més alts càrrecs de la justícia espanyola, el president de la Generalitat de la CAC, Artur Mas, i la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i molts altres responsables del règim. El príncep s'ha desfet en elogis cap a la judicaturia, oferint una imatge de neutralitat i respecte a les decisions judicials. Es tracta d'un nou moviment amb vistes al futur, paral·lel a la recent trobada entre Mas i Rajoy, establint una imatge de cordialitat amb Catalunya.
Seguint les recents aparicions del Príncep Felipe a Catalunya, promogudes des d'alguns sectors empresarials i polítics, l'acte d'avui a l'Auditori ha intentat oferir una imatge diferenciada de les notícies sobre corrupció que esquitxen diferents membres de la casa reial. El Príncep i els seus dofins preparen d'aquesta manera la promoció de Felipe de Borbó com a successor del rei davant una probable abdicació. Una successió que intentaria resoldre l'"encaix" amb Catalunya a través de negociacions amb sectors polítics favorables a un pacte d'estat.
Rumors sobre altres escàndols a la casa reial
A tot aquest seguit de noves notícies, declaracions i moviments s'hi afegeix un rumor a crits que circula entre els cercles més informats: es tracta de la brama sobre la princesa Letizia, un nou afer que esquitxarà la Corona en els pròxims dies.
Justament la princesa Letizia també està sent motiu de controvèrsia pel fet que s'acaba d'anunciar la publicació d'una biografia no autoritzada sobre ella, "Adiós, princesa", escrita pel seu cosí David Rocasolano Llacer.