La CUP-AE ha firmat la sol·licitud de creació d’una ponència conjunta per a l’elaboració d’una Llei de Consultes. Així mateix, ha advertit de l’excessiu dirigisme i manca de diàleg per part de CiU i d’ERC. David Fernàndez ha explicat que fins ara, al Parlament, s’han sentit “desplaçats de la presa de decisions i l’articulació del full de ruta”.
Demanen “llums, taquígrafs i amplitud de mires a l’hora de fer propostes polítiques” i que el procés d’autodeterminació sigui obert no només a tots els grups de la cambra, sinó també als agents socials. “El procés només culminarà amb èxit si s’hi deixa participar a la societat civil. Les classes populars i la societat organitzada n’han de ser partícips. És per això que no es pot seguir confonent el procés cap a la llibertat i l’obra de govern”.
En el cas de la tramitació d’avui, la formació entén que aquest procediment ha de servir perquè els grups del Parlament continuïn treballant una llei que “ha de permetre al poble que s’expressi democràticament sobre el seu futur i també sobre qualsevol altre àmbit que requereixi la presa de decisions col·lectives”. Els independentistes d’esquerres reconeixen que la llei també podria ser recorreguda per l’Estat espanyol i que aquest fet, en darrera instància “només faria augmentar el nivell de confrontació entre els Països Catalans i l’Estat i, en conseqüència, els anhels de llibertat”.
Sobre l’actual text del projecte de llei, la CUP-AE critica el dret a veto que hi podrien exercir els alcaldes o el President de la Generalitat. En aquest mateix sentit, la formació treballarà per esmenar el fet que, ara com ara, siguin aquestes figures institucionals – i no el Parlament o qualsevol diputat - les úniques que puguin proposar assumptes per a ser sotmesos a consulta. Així mateix, es percep el text com a limitador, ja que al Govern o als ens locals només els hi seria permès de consultar sobre matèries de llur competència. En aquest sentit, expliquen que - per exemple - un o diversos Ajuntaments no podrien dur la pràctica del polèmic frackinga consulta perquè les llicències no són de la seva competència.
La CUP entén que el poble català no assolirà la seva plena llibertat si el full de ruta es limita a desenvolupar l’article 122 de l’actual Estatut d’Autonomia de Catalunya. Un Estatut, recorden, depurat pel Tribunal Constitucional i que ja va néixer amb clares insuficiències pel que fa a les aspiracions nacionals. Fernàndez explica que “quan recordem que el procés cap a la independència implicarà la desobediència civil i institucional també ens referim a textos legals com aquest. En algun moment xocaran la legalitat constitucional i la legitimitat democràtica, i aquest darrera només podrà vèncer a través de l’activació popular”.