La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya va acordar dimarts suspendre la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, al ple de dimecres que ve per parlar sobre corrupció i perquè expliqui els escàndols que afecten el seu partit.
La compareixença s'havia de celebrar al ple del Parlament de dimecres que ve, i la majoria de grups estaven d'acord amb incloure-la a l'ordre del dia, però CiU i ERC van forçar que no s'inclogués. Van al·legar que s'està pendent de la segona cimera de Mas amb els òrgans de control i judicials aquest divendres.
Menys interpel·lacions
D'altra banda, la Junta de Portaveus va deixar pendent el repartiment definitiu del nombre de preguntes i d'interpel·lacions al Govern per part dels grups parlamentaris, que no s'incrementa malgrat que hi ha un grup parlamentari més. De moment, segons el repartiment provisional, al proper ple CiU podrà fer tres preguntes als consellers, ERC dues, el PSC una, el PPC dues, i ICV-EUiA, C's i la CUP una cada una. Pel que fa a les interpel·lacions, CiU en podrà presentar dues, ERC una, el PSC dues, i el PPC, ICV-EUiA i C's una cada una.
La CUP disposarà, doncs, de dues preguntes al Govern i una interpel·lació per cada tres plens. I per això ha denunciat la limitació de la seva activitat de fiscalització a l'executiu. En un comunicat, ha acusat directament CiU i ERC "d'apartar la resta de l’oposició del procés de control parlamentari". L'organització considera que és clara la "intenció de reduir la capacitat de control que actualment s’exerceix a través de les preguntes al Govern i de les interpel·lacions".
Arrufat va explicar que, de fer-se efectiu, “l’activitat que podria realitzar la CUP al ple seria minsa”. Segons el diputat “en un moment on allò que passa a les institucions és d'especial interès públic, la fiscalització de l’oposició hauria de ser més elevada”. Per la CUP, aquesta situació deixaria a l’oposició sense els mecanismes òptims per controlar el Govern.
Proposició de llei de consultes populars
La mesa del Parlament va admetre a tràmit la proposta de crear una ponència conjunta per elaborar la proposició de llei de consultes populars no referendàries, sol·licitada conjuntament per CiU, ERC, PSC i la CUP. A més, va admetre a tràmit la proposició de llei sobre la renda mínima d'inserció (PSC) i l'informe del Síndic de Greuges corresponent al 2012.
El ple de la setmana entrant també inclourà el debat de totalitat del projecte de llei de dipòsits bancaris, que no té cap esmena a la totalitat i és fruit d'un decret llei del govern en vigor, que va ser validat pel ple Parlament el 23 de gener i que la cambra va acordar tramitar com a projecte de llei.